Detta är en unik samling barndräkter

För 100 år sedan skapades den mest omhuldade och omstridda bygdedräkten i norra Sverige.

Utställning. Två montrar med barndräkter som sytts upp på Jokkmokks arbetsstuga finns nu att beskåda på kulturskolan med tillhörande utställning.

Utställning. Två montrar med barndräkter som sytts upp på Jokkmokks arbetsstuga finns nu att beskåda på kulturskolan med tillhörande utställning.

Foto: Eva Åström

Norrbottensdräkten2018-02-02 13:41

I veckan var det vernissage på kulturskolan i Jokkmokk på en unik samling barndräkter – på sin tid skapade i Jokkmokks arbetsstuga.

– 1912 års dräkt skulle passa alla i hela länet och då menade man hela Västerbotten, det vill säga både Norr- och Västerbotten, berättar Elisabeth Martinsson, Svenska Folkdansringen.

I två montrar i kulturskolans lokaler i Folkets hus i Jokkmokk visas de barndräkter som tillverkats i Jokkmokks arbetsstuga. Arbetsstugorna upprättades under nödåren 1902/1903 i Norrbotten och Västerbotten med syftet att hjälpa fattiga barn som levde i nöd i glesbygden samt ge dem tillgång till undervisning i folkskola. Totalt ett tjugotal arbetsstugor inrättades i Norrbotten, varav en i Jokkmokk.

Elisabeth Martinsson som forskat om Norrbottensdräktens historia är också folkdansare sedan 50 år tillbaka.

– Det var 1911 som en kommitté inrättades med syfte att ta fram en Norrbottensdräkt som skulle passa alla. Därför skulle dräkten skapas utifrån mönster och exemplar som fanns i hela länet med liten variation mellan de fyra älvdalarna.

Det är orsaken till att det kvinnliga kjoltyget i Kalixälvdal har grön botten, medan Luledräkten har brun botten och dräkten i Piteå älvdal blå.

– I Kiruna är också bottenfärgen blå, helt enkelt för att Hjalmar Lundbohm bestämde att det skulle vara så, säger hon och ler.

Under åren har givetvis Norrbottensdräkten förändrats till viss del. Dokumentationen runt skapandet av dräkten är också ganska torftig – förutom artiklar i Norrbottens-Kuriren finns också viss brevväxling att luta sig tillbaka på.

– Dräkten är vacker och blev så bra att den duger än. Det är mitt budskap, säger Elisabeth Martinsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om