Dikter från det lappländska fjället Staika

Det lappländska fjället Staika har gett sitt namn till Roger Melins nya diktsamling. Han brukar ofta uppehålla sig i nordliga fjäll och skogar i sin diktning, så också i denna bok.

Roger Melin är aktuell med sin nya diktsamling "Staika" där de nordliga fjällen och skogarna står som fond för hans lyrik.

Roger Melin är aktuell med sin nya diktsamling "Staika" där de nordliga fjällen och skogarna står som fond för hans lyrik.

Foto: Pressbild

Kultur2019-12-05 06:00

Litteratur

Roger Melin

Staika 

Black Island Books

Han låter träd, väder och vindar tala i sina dikter, naturföremålen blir subjekt och poeten lyssnar till vad de gör och säger. Naturen och människorna delar tillvarons mysterium och Melins dikter speglar denna konfliktfyllda samexistens.

Men i den här boken tror jag mig lyssna till nya toner i Melins språkmusik. Redan i bokens första strof framträder en författare med förhoppningar om att avslöja tillvarons (Guds?) hemligheter, en uppgift som liknar de stora romantikernas.  

Är jag vid närmare eftertanke

helt nära det oändliga

dess innersta dröm

och saga?

I en lång dikt på fyra sidor med titeln ”En gudsbild”, överraskar Melin med att pröva olika djärva utsagor om Gud, som kan vara en förstående vän:  

”Du är en kunnig tekniker och ifrågasätter

aldrig min vänskap trots att det levs

med sådan möda

Du förstår hur komplicerat det är

att känslorna fladdrar

som stora vita gardiner.”

Men Melins gudsbild har också mörkare inslag och han frågar ”vad gör du med tvivlarna/som inte besvarar din kärlek?” Gud kan också vända bort sitt ansikte från oss.  

Andra dikter blickar ut över våra dagars krig och folkmord. Inbördeskriget i Syrien våren 2018 dubbelexponeras med klimathot och glesbygdskommunens näringslivsproblem:

”Till våren svarar björkarna med en frösättning

som är lika stor som dagens flygbombning

mot en syrisk enklav

och det händer just idag,

när kommunen har fått hit

en utlokaliserad

myndighet.”  

I dikten ”Vastenjaure” uttrycks motsättningen mellan samernas intressen och storsamhällets. Poeten har det lättare, han kan skriva sin dikt utan att möta kravallutrustad polis.  

Melins poesi kräver uppmärksamma läsare. Den har många skikt och stark laddning. Mycket tyder på att han hittat nya stigar i Staika. Det är spännande att följa hans  vandring i fjäll och dikt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!