Efter de senaste månadernas torka börjar sjunkande vattennivåer i Vänern och Vättern att märkas av. Om det fortsätter kan djupgående fartyg i Vänern få det svårt, enligt Magnus Carlson, produktionschef på statliga Vattenfall som ansvarar för vattenregleringen av Vänern och Göta älv.

Fartygen kan få problem att komma in i vissa hamnar och de måste helt enkelt minska på sina laster. Men tills dess är det en bra bit, säger Magnus Carlson till P4 Värmland.

Vätterns vattennivå har också sjunkit till under det normala, men det kommer troligtvis inte få några negativa konsekvenser för färjetrafiken, berättar Per Hallerstig, avdelningschef vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Det är ingen rekordlåg nivå. Vi ligger ett par decimeter under det vi tycker är normalt, men där har vi legat de senaste tre åren, säger han till TT.

Förra året ställde vattennivåerna till det för Göta kanal som fick ersätta vissa passager med buss. Men enligt Göta kanalbolag ser årets prognos bra ut. En gynnsam vinter har fyllt på vattendepåerna.

Som det ser ut nu så kommer vi att klara säsongen. Det är varmt och det dunstar, men vi har haft goda marginaler, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag, till TT.