Allvarliga brister i djurhållningen upptäcktes hos mannen som några år tidigare fått ett föreläggande från länsstyrelsen. Enligt förundersökningen hade han inte tillstånd att bedriva avel men hade minst 80 hundar inklusive unghundar och valpar i hundgårdar och ladugård.

Kontrollen genomfördes efter att polisen i Västerbotten några dagar tidigare omhändertagit tio hundar som bedömts vara övergivna. Tre hundar hittades då döda. Enligt mannen hade han haft hundarna på den platsen men flyttat hundar till gården i Norrbotten. Han uppgav att han transporterat hundarna i ett vanligt släp med kåpa men lämnade en springa öppet baktill för ventilation. Enligt honom skulle en bekant se till de återstående hundarna tills mannen var tillbaka. Mannen berättade för länsstyrelsens personal att han trodde att någon tagit hundarna men hade inte anmält dem försvunna till polisen.

På gården sprang cirka 20 hundar i blandade åldrar lösa. Mannen sa att han försökte göra sig av med så många hundar som möjligt och uppgav att en person hämtat tolv hundar dagen innan. Han skänkte bort hundar till olika människor i området.

Artikelbild

| Tik. I flera rastgårdar hölls fyra eller fem hundar avsedda för högst två hundar.

Länsstyrelsen bedömde att hundarna verkade haft ytterst liten kontakt med människor. En sexmånaders valp fick panik då den skulle kopplas och fick bäras in i transporten.

Mannen sa att anledningen till att han haft så många hundar var på grund av hälsoproblem och att han inte haft sådan tillsyn att han kunde förhindra tjuvparningar. Han sa också att han tidigare avlivat 40 hundar.

Mannen ville behålla omkring 20 hundar och bedömde att han var kapabel att sköta dessa. Mannen uppgav att han endast avmaskat hundarna men att de inte var veterinärbesiktade eller vaccinerade. Länsstyrelsen bedömde att mannen inte socialiserat hundarna tillräckligt.

Flera hundar hade för långa klor och hundar i rastgården var blöta, leriga och hade bajs i pälsen. I flera av rastgårdarna som avses för högst två hundar hölls fyra till fem hundar med endast en hundkoja. Två av de diande tikarna hade ingen tillgång till en plats oåtkomlig för valparna. Flera av hundarna tog sig även utanför stängslet som inhägnade tomten.

Artikelbild

| Montage

På gården fanns flera korthåriga valpar som skakade av kyla och regn. Flera av hinkarna med dricksvatten var fyllda med alger.

Länsstyrelsen beslutade att mannen fick max ha nio hundar. När de gjorde en koll i slutet av oktober 2016 fanns inga spår av varken hundar eller människor på platsen. Mannen hade då flyttat.

Nästa vecka åtalas mannen för djurplågeri alternativ brott mot djurskyddslagen vid Gällivare tingsrätt. Han förnekar brott.