Under en gårdsinspektion i mitten av juni fick två shetlandsponnyer avlivas. De ansågs vara i sådant lidande, på grund av hovsjukdomen fång och utebliven behandling därutav, att ingen nådigare utväg fanns. Jaana Malmberg på Länsstyrelsen, som genomförr kontrollen tillsammans med distriktsveterinär, berättar om besöket:
– När vi kommer dit ligger stoet ner och när hon sedan går är det väldigt stappligt. Hon ställer sig i en typisk avlastningsposition, som är vanlig för hästar med fång, och gungar mellan hovarna för att avlasta. Det gör helt enkelt väldigt, väldigt ont för dem att stå och gå.
Veterinären förklarar för de båda hästarnas ägare att de är sjuka och att hade behövt expertvård i ett betydligt tidigare stadie. Ägaren förkastar påståendet och säger, enligt en rapport, att ”de har fång till och från och det går över av sig själv", samt att ”förr i tiden, på 60-talet, selade man hästar med fång och arbetade dem som behandling”.
– Djurhållaren påstår att det är bäst att bara låta fång gå över. Och nu hade ju inte jag själv häst på 60-talet, men man kan hur som helst inte förlita sig på så pass gamla metoder. Fång går att behandla om hästägaren skyndsamt tar ut en veterinär, säger Jaana Malmberg.
Då Länsstyrelsen vägras tillstånd att fotodokumentera hovarna tillkallas polis, men innan patrullen hinner nå platsen lyckas veterinären övertala ägaren om att hästarna bör somna in omgående. De avlivas direkt med bultpistol.
– Det var inget vi kunde säga till om, de var ju hans djur och veterinären hade rekommenderat det. Och när hästarna är borttagna lider de ju i alla fall inte längre, säger Jaana Malmberg.
Vilka rättsliga åtgärder som följer är ännu inte klart.