Mannen åtalas för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik. Oyckan inträffade i Södra hamn och 47-åriga Therese Höggren omkom när två båtar kolliderade med varandra. Händelsen utreddes av polis och åklagare, men utredningen lades ned.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutade att utredningen skulle återupptas igen, efter att en anhörig hade överklagat beslutet om att lägga ned den. Den 24-årige mannen har visat oaktsamhet då han hållit för hög fart med sin båt, trots bländande sol. Det skriver chefsåklagare Thomas Ennefors i den stämningsansökan som han nu har lämnat in till Luleå tingsrätt.

Den båt som 24-åringen framförde kolliderade med den båt som kördes av den 47-åriga kvinnan och hon skadades då så allvarligt att hon avled. Givetvis en hemsk olycka, konstaterar 24-åringens advokat, Sami Hietala.

– Min klient bestrider ansvar för brott. Han har hållit sig till de sjöregler som finns och han har gjort det som kan krävas av honom i den situationen. Det är det som är grunden för hans inställning, säger Sami Hietala.

Läs mer: Anhörig kräver ny utredning

Läs mer: Förnekar vållande till annans död