Nu visas den för första gången i Luleå vid Filmpool Nords arrangemang ”Lokalproducerad på turné” på Royalbiografen.

– Jag är mest nöjd över att filmen blev klar, säger radiojournalisten Eva Elke.

Det var vid Eva Elkes absolut första besök i Arjeplog som hon av en tillfällighet träffade Jenny Rankvist och Lotta Lestander, filmens huvudpersoner.

Artikelbild

| Johan Fjällström har varit Eva Elkes fotograf under de fem år det tagit att färdigställa dokumentärfilmen.

– Jag klev in i vad jag trodde var ett kafé, men det visade sig vara tidningen ”Arjeplogar´ns” redaktion.

Där och då slogs hon av den mycket speciella vänskap som fanns mellan de två ägarna av tidningen.

– De bodde dessutom grannar i byn Ånge. En närmast symbiotisk vänskapsrelation som intresserade mig.

Ett journalistiskt intresse som landade i att hon 2011 gjorde hon en radiodokumentär om Jenny och Lottas vänskap.

– Syftet var att lyfta fram en historia om kvinnor i glesbygd som lever ett gott liv. Jag menar, Lotta valde att flytta hem till Ånge efter år i Luleå för att få mer livskvalitet.

Efter radiodokumentären växte idén fram om att göra en dokumentärfilm med samma människor och tema.

– Det fanns bilder i denna historia du inte kan förmedla i radio, exempelvis livet på isarna eller biltestverksamheten.

Men under de fyra år som Eva Elke och fotografen Johan Fjällström filmade Jenny och Lotta hann en hel del hända. Den färdiga filmen fick därför en liten annan ingång – istället för symbiotisk vänskap får tittaren följa skeenden i de två kvinnornas liv som hotar deras vänskap.

– Lotta skiljer sig från sin man och träffar en ny kärlek. Och samtidigt som deras vänskap hotas, äventyras också tidningen. De har svårt att få ihop livspusslet med ett arbete de inte fullt kan försörja sig på. Dessutom flyttar Lotta från Ånge till Jutis där hennes nya man bor.

Eva Elke som gjort dokumentärfilmen på sin fritid, vid sidan av heltidsarbetet som programutvecklingschef på Sveriges Radio, är ganska övertygad om att hon aldrig mer kommer att göra en dokumentärfilm.

Det blev nämligen en mycket längre process än hon kunnat föreställa sig. Och för ett år sedan var det oklart om filmen ens skulle bli klar.

– Filmpool Nord ville att jag skulle byta klippare för att testa en ung tjej som skulle flytta hit och som dessutom var billigare än Britta Nordström som jag jobbat med i fyra år. Men det kunde inte jag acceptera. Och ja, det skar sig.

Men eftersom Eva Elke inte ville förpassa fyra års arbete i byrålådan bestämde hon sig för att färdigställa filmen tillsammans med den klippare hon arbetat med. Målet var att ha Sverigepremiär på filmen under Arjeplogs filmfestival i februari.

– Det lyckades vi med och det var fantastiskt roligt, men nu ser jag framemot att använda min fritid till helt andra saker än film, säger Eva Elke.

Fotnot: Filmen ”Jenny och Lotta på Arjeplogarn” visas på Royalbiografen den 28 maj tillsammans med två andra lokalt producerade dokumentärfilmer; ”Mattpiskerskan” av Anna Erlandsson och ”Melodi genom isen” av Mitra Sohrabian.