Läs mer: "Jag såg svärmen komma."

Det var under en guidad jakttur till Gautosjö utanför Laisvall den 26 augusti som jaktolyckan inträffade. Två skurar från en hagelbössa, med den 67-årige italienaren som ansvarig.

När Norrbottens Media träffade Peter Digebrink berättade han om de fasansfulla ögonblicken i jaktskogen, och om tiden efter olyckan.

Artikelbild

| Den 67-årige italienaren döms till villkorlig dom och dagsböter efter den svåra jaktolyckan i augusti 2016.

– Just innan jag blev skjuten tänkte jag att ”vad fint de går”. Men jag såg aldrig att han vände sig om och sköt, sa Peter Digebrink under intervjun.

Hela hans vänstra sida skadades av de två hagelsvärmarna, och förra sommaren fanns fortfarande mellan 40-50 stycken 3,5 millimeters hagel kvar i kroppen. Läkarna valde att inte operera bort kulorna på grund av riskerna.

– En kula gick igenom kraniet. Den är kvar där inne. En annan gick in i näsan och sitter nu ovanför tänderna, berättade Peter Digebrink som inte kände något hat mot den italienske jägaren.

– Jag tycker synd om honom, för det var ju inte uppsåtligt. Han fick sin resa förstörd och ett mörker att vara i.

Artikelbild

| Peter Digebrink träffades av ett 50-tal hagel. Bilden är tagen i anslutning till olyckan.

Under rättegången i Piteå tingsställe förnekade italienaren brott. Han pekade också på det faktum att han jagat i 50 år, runt om i världen.

– Det kan hända att jag var lite ouppmärksam. Men hade aldrig skjutit om jag anat att han fanns i skottlinjen, sa 67-åringen och fortsatte:

– Men jag är verkligen ledsen och nedslagen efter den här erfarenheten.

Luleå tingsrätt dömer 67-åringen till villkorlig dom och 80 dagsböter, á 300 kronor.