Klart: Mer drag på Ormberget

Nu får draghundsförare fler spår och bättre tider att träna på på Ormberget. Beslutet är taget efter ett möte mellan föreningarna och Luleå kommun.

Foto: Jessica Tervaniemi

Draghund2017-12-28 07:00

Tidigare har skidåkare med draghund endast fått vistas på två av Ormbergets spår vid enstaka tillfällen i veckan, samt det så kallade hundspåret. Men inför årets säsong har det blivit ändring på det. Från och med den här säsongen är elitspåren och spåren på norra sidan om Hagaviksvägen öppna för draghundar alla tider. Övriga spår är tillåtna varje dag efter 20.00.

Jonas Persson, ordförande för Bodens draghund IF, var en av deltagarna på mötet som hållits mellan kommunen och föreningarna gällande draghundskörning på Ormberget.

– Vi förklarade att det är träning för tävlingsverksamhet som BD IF vill åt, vi är inte allmänna motionärer. Det är elitspåret som vi vill komma åt och träna på och de andra skidåkarna menade att om det är hundförare av den digniteten så är det inga problem. Det de möjligtvis är rädda för är att det kommer ligga hundar och åkare i högar, kors och tvärs. Den typen av åkare åker inte ut i elitspåret. De kände sig ganska trygga med att vi kan samsas där, förklarar Jonas Persson.

Vad innebär de utökade tiderna för de som tävlar med draghund?

– Det blir mycket lättare att få till sin träning på ett vettigt sätt för de som har ambitioner att tävla. De enda spår som varit tillåtna tidigare är hundspåret och femman. Hundspåret är yxigt att få till vettig träning på, det är kort och platt så det fungerar att motionera en normal promenadhund. Men det fungerar inte att få till en tävlingshund på ett sådant spår.

Vad säger du till de övriga motionärerna som är oroliga?

– Dels är vi så rädda om den förmånen som vi fått nu och vi vet att vi inte får fortsätta om det blir problem. Vi åkare är väldigt införstådda med vad som gäller.

Vad är tjusningen med draget?

– Det finns mycket. Dels att ha den stollen i linan som liksom gräver ner tassarna i snön för att ta sig fram så fort som möjligt, det är en mäktig grej. Att man har ett husdjur som tycker det är så fruktansvärt kul att bara springa. Man blir en betydligt bättre skidåkare när man har hunden i snöret, säger Jonas Persson.

Patrick Zetterqvist är avdelnignschef för anläggningar vid Luleå kommun.

– Vi vill möjliggöra att fler ska kunna nyttja Ormberget och att fler ska kunna utföra sina firitdsaktiviteter. I kraven för att få nyttja elitspåren och spåren norr om Hagaviksvägen måste man ha grönt kort enligt Svenska draghundsportsförbundet. Det gäller alltså inte rastning av hund eller vanlig skidåkning av sin hund. Det är man välkommen att göra på Hagaviksvägen. Sedan blir det även utökad tid för de som inte har grönt kort. Varje dag efter 20.00 kommer man kunna nyttja spåren på Ormberget, det gäller alla spår. Då behöver man inte grönt kort, säger han.

Tillåtna spår på Ormberget

Elitspåren och spåren på norra sidan om Hagaviksvägen är tillåtna alla tider. Viktigt att hänsyn tas till den barn-och ungdomsträning som bedrivs måndag – torsdag klockan 18.00-19.30, samt tävlingsverksamhet som bedrivs på spårsystemen. Utövarna är själva ansvariga för att känna till om det är tävling på spårsystemet.

Övriga spårsystem tillåtna varje dag efter kl. 20.00, ej krav på grönt kort.

Spårsystemen på Mattisberget är tillåtna för draghundskörning varje dag alla tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om