Från ett litet flickrum, eller på skolgården, med bara några lätta knapptryckningar på mobilen, eller kanske vid en snabbsurfning hemma hos mamma och pappa. Sen är

det bara att knalla iväg till postutlämningen, det funkar till och med med postförskott. Som pärlor i fina färger med spännande namn kommer de levererade. Dunder, Skunk, Spice. Med okänd innehållsförteckning och naturligtvis avsändare. Hos postombuden i våra största städer i Norrbotten känner personalen till den snabbt växande droghandeln.

Som Kuriren berättat förlorade alltså 25 personer livet bara i Norrbotten förra året, och polisen är rätt säker på att den dramatiska ökningen av narkotikarelaterade dödsfall har att göra med ökad användning av internetdroger.

Artikelbild

Det är lätt att förstå hur fler och fler trillar dit. Tillgången är enorm, marknaden oändlig och multinationell. Handeln är i dag till synes mer anonym, näsan lite ”finare”, ingen skit under naglarna eller äckliga kanyler i rännstenen. I dag har knarkkvarteren mer eller mindre dött ut och lurviga gatulangare möts inte med darriga junkies. Den tidigare farliga och obehagliga sälj- och köpsituationen har ersatt med digitala shoppingvagnar på det opersonliga nätet.

Men förutom tillgängligheten handlar det naturligtvis även om attitydförändringar. Säg den tonårsrulle eller tv-serie i dag där inte stjärnorna knaprar nån form av piller eller röker hasch? Det anses inte vara lika äckligt och fult i dag att använda droger, som det ansågs förr att knarka. Avtrubbningen, och lobbyisterna har gjort sitt.

Sex procent av killarna i gymnasiets årskurs 2 har testat använda nätdroger. CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, uppger också att även niondeklassarna är representerade som nätdrogskonsumenter. Tre procent av killarna och två procent av tjejerna i årskurs 9 har testat nätdroger. Våra barn är alltså bara knapptryckningar bort från Rohypnol, Tramadol, Dunder Heroin, Skunk, Spice eller andra vidrigheter. När allt blandats till en mintgrön pastill och hämtats ut från lokala postombudet hos postis Per så känns det kanske inte så farligt, eller skitigt. Tills hjärtat slutar slå, tills andningen upphör och tills att akutmottagningens specialistläkare inte kan lista ut vilka djävulska syntetblandningar av kemikalier som barnet fått i sig. Eller som en kille som vi kan kalla Mattias säger: "Om du tar en överdos och hamnar på akuten är det inte ens säkert att sjukvårdspersonalen har hört talas om kemikalierna du tagit. Det är svårt för dem att rädda dig då."

Nätdroger kan vara mycket kraftfulla även i små doser, de kan rökas, sväljas eller intas som nässpray, blandas med aceton eller tobak, eller annat gräsligt fantasifullt, vilket betyder att våra och barn och ungdomar extremt lätt kan komma över dödliga recept genom enkla nätsvep. Men det är viktigt att understryka att allt fler säljare av narkotika på nätet identifieras och döms numer. Polisen har jobbat intensivt med att stänga ner många sidor som säljer narkotika och allt fler poliser i landet utbildas också i internetspaning. Polisen menar att det dessutom kan vara lättare att spåra både säljare och köpare på nätet jämfört med på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer och i hemmet.

I Skellefteå pågår just nu ett ärende gällande omfattande handel med droger på nätet där flera tusen drogaffärer har genomförts, både i Sverige och andra länder. Bli inte förvånad om nån i din närhet är drabbad, involverad eller påverkad. Känslomässigt eller kemiskt.

Li Skarin