När filmen kom var Joel Keskitalo bara tre år gammal. Han minns inte hur stor han var när han såg huvudpersonerna i jeep bli jagade av dinosaurier för första gången.

– Det var ju allt för tidigt garanterat, så om man låter barn titta på barnförbjudna filmer allt för tidigt, då blir det så här, säger Joel Keskitalo och skrattar.

Vad var det med filmen som lockade?
Artikelbild

| I USA är det populärt att göra kopior av Jurassic Park jeepar, så registreringsskyltarna tillverkas och går att beställa.

– Man var väl i den där dinosaurieåldern kanske, som alla småbarn är i ett tag, och då fascinerades man väl lite i av att de såg så verkliga ut. Men jag kan inte komma ihåg att jag har varit rädd någon gång när jag sett filmerna.

I den första Jurassic Park filmen finns flera jeepar med, alla har olika nummer. Den som Joel Keskitalo fastnade för har numer 12.

– Jag fastnade för den här. Till skillnad från de andra så ska den ha fyra speciella sökarljus på taket, det är marina extraljus som kan snurra 360 grader. Jag har inte dem nu men jag ska skaffa. Jag kan ha valt ett av de dyrare numren att göra för den har mest utrustning, så det var ju dumt, men det kändes bra då.

Registreringsplåtarna tillverkas och går att beställa från till exempel USA. Fälgarna är original och svåra att få tag på.

Artikelbild

| Antennen är en precis likadan som i filmen och tog tid att få tag på.

– Antennen som sitter på är en precis likadan som de har i filmen och de finns inte i Sverige, den var lite bänglig att få hem. Jag fick hjälp av en kille i Jönköping som också håller på att bygga en likadan jeep. Vi beställde tillsammans. Vi håller utkik efter delar och så till varandra, säger Joel Keskitalo.

Alla delar till bilen är tillverkade omkring 1992-93. Att få tag på delar som är i bra skick och som kan skickas till Kiruna är en utmaning. Dörrarna, några lampor och tygtak saknas ännu så länge på bilen.

Artikelbild

| Joel Keskitalos dotter Gry, tre år, åker gärna med i jeepen.

Totalt har Joel Keskitalo lagt ner ungefär ett år på att få ihop jeepen. Nu när den börjar bli klar ska den inte bara stå i något garage och samla damm.

– Jag får väl hoppas att gentekniken blir lite bättre så att det börjar kuta runt dinosaurier, annars lär jag ju känna mig fånig. Nä, men jag har tänkt ställa ut den, som nu på bion. Sedan hade jag tänkt åka på lite bilutställningar och kanske möta upp andra i Sverige som har byggt en sån här.

Artikelbild

| Alla jeepar i filmen har olika nummer. Joel Keskitalos jeep är en kopia av nummer 12.

Kirunaborna kommer kunna se den på gatorna?

– Ja, igår har de nog haft fullt upp att skratta när vi for runt tre grabbar med dunjacka och tjock mössa i jeepen.