VM-guld 1987.

SM-guld med Björklöven 1987.

Och Svenska Dagbladets bragdmedalj för VM-guldet.

Det blev totalt 14 elitseriesäsonger för Lars-Gunnar Pettersson, sju i Björklöven och sju i Luleå Hockey innan han 1994 lade skridskorna på hyllan.

- Jag kunde aldrig vara med och träna på dagarna, vi hade några pass i veckan på dagarna på 90-talet. Jag jobbade fram till tre, halv fyra och sedan var det träning klockan fyra. Både min arbetsgivare och familj var nog ganska less på att jag spelade ishockey. Plus att jag själv gjorde en av mina sämsta säsonger den sista (14 mål/6 assist på 36 matcher 1993/1994).

- När "Osten" kom 1994 började de mer och mer med dagträning. Jag tillhörde den gamla stammen med Modig (Lars), Strömvall (Johan) och Hurtig (Lars) som jobbade. Sedan kom det in en yngre generation med "Bulan" (Thomas Berglund) bland andra som läste och det är rätt smart för framtiden.

Fruktad duo
L-G Pettersson producerade 453 poäng på 495 elitseriematcher, 271 mål och 182 assist.

Tillsammans med Stefan "Skuggan" Nilsson bildade han en fruktad duo i Luleå Hockey i slutet av 80-talet och början på 90-talet.

Vad betydde din radarpartner Stefan "Skuggan" Nilsson?

- Jäkligt mycket. Jag var beroende av att ha en bra center vid sidan av mig. De som är bra på att lägga mackor. Micke Andersson och Matti Pauna i Löven och "Skuggan" i Luleå. Jag har säkert glömt någon också. "Skuggan" hade ett jäkligt bra spelsinne. Han tittade aldrig var han skulle passa utan det gällde bara att vara med och han visste var jag fanns.

"Jäkligt roliga år"
L-G debuterade i division I med IFK Luleå 1976/1977 som 16-åring. Genombrottet kom säsongen efter i dåvarande Groko Hockey med 23 mål på 27 matcher i division I. 1980 valde han att flytta till Umeå och ta klivet upp i elitserien.

- Jag flyttade till Umeå som 20-åring från division I med Luleå. Det var rätt tufft de första åren när jag kom ner. Det var en omställning i både träning och matcher, ett snäpp högre. Jag hade jäkligt roliga år och det var min hockeyutbildning.

Tog rätt val
Efter SM-guldet 1987 valde han att flytta hem till Luleå igen.

1988-1992 blev han också kapten i Luleå Hockey.

Varför bytte du till Luleå efter SM-guldet?

- Luleå gick upp 1984 och låg på ganska hårt att jag skulle flytta hem redan då. Lasse Vesterberg och Danne Lundström ringde mycket. Men det blev inte så. I efterhand känns det som att jag valde rätt som stannade och var med när Björklöven var som bäst på 80-talet.

Har du kontakt med någon i dag från guldlaget?

- Ja, Hasse Edlund, Micke Andersson, Peter Andersson och Lasse Karlsson.

Hur var det att komma hem till Norrbotten och spela matcher mot Luleå?

- Jäkligt speciellt. Men det var kul också. Jag har gjort både urusla och ganska bra matcher mot Luleå.

Vem skulle du själv jämföra dig med i dagens Luleå Hockey?

- Jag ser inte direkt några likheter i någon. Spelarna är säkert mer kompletta än vad jag var. Vad hette han från Frölunda som var uppe här och spelade och gjorde en massa mål (Thomas Sjögren, 28 mål och 12 assist på 48 matcher i Luleå Hockey säsongen 1998/1999)? Han var nog mest lik mig.

1980 draftades du av Edmonton Oilers, fick du något konkret erbjudande från NHL?

- Jag hörde lite snack här och var. New Jersey Devils var lite intresserade i mitten av 80-talet, men det blev aldrig hela vägen. Jag fick aldrig något bud.

Hur kommer det att kännas att kliva in på isen med "Drömfemman" framröstad av supportrarna som en av klubbens bästa genom tiderna?

- Med en oerhörd stolthet. Det ska bli jättekul.

På vilket sätt följer du Luleå i dag?

- Jag ser nästan alla matcher. Jag är oftast på plats på hemmamatcherna.

Håller du kontakt med någon från Luleåtiden?

- Ja, med Bosse Eriksson och så träffar jag Åkerström, "Skuggan" och de som
jobbar i klubben när jag är på ishallen.