Liveuppträdande på scenen med musik och dans. En stor folksamling där du träffar gamla vänner och nya bekantskaper. Sedan nedräkning, nyårslöften och en sjuhelsikes massa raketer. Kul, tänker du. Det här gör vi om nästa år igen. Men vänta. Och vänta bara i en timme. Sen går vi över till Sverige och firar igen.

På Victoriatorget var det full fart under nyårsfirande. Återigen passade man på att fira både det svenska och det finska nya året. Först Finland, som är en timme före, och sedan Sverige.

"Får vi höra alla turkar? Tyskarna? Någon från Frankrike?" Ja, det vimlade av nationaliteter. Dubbla nyårsfirande är en attraktion som lockar turister. Olivia de Gabriac och maken Jean-Guy var ett par av alla som var på plats vid gränsen. Makarna från Paris har varit på en weekendresa för att få uppleva norrskenet, men har tyvärr gåt bet på naturundret på grund av alla moln. Men det är bara att komma tillbaka en gång till, skrockar Jean-Guy de Gabriac som i stället njuter av nyårsfirandet.

Artikelbild

| Dubbelt firande. Jean-Guy de Gabriac och Olivia de Gabriac tog sig från Paris till svenskfinska gränsen för att fira in nya året.

– Det här med gemensamt firande är verkligen en bra idé. Speciellt i dessa tider då stora delar av Europa mer och mer blir inriktat mot nationalism, säger han och fortsätter:

– Vi behöver mer tänk på att det här är en planet och ett folk. Det här är väl ett lysande exempel på att vi inte behöver tänka så mycket på landsgränser.