LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Baruk Khazâd bildades redan 2010, men det var först våren 2016 som alla bitar föll på plats för Luleås, och världens, första och enda dvärgmetalband.

– Vi började som ett studentband, vi var fyra utbrytare ur manskören Snapsakademin som ville spela metal. Sen har vi successivt bytt ut medlemmar när folk har flyttat, och genom åren lyckats hitta rätt i genre och koncept. I dag har vi ett band som sitter ihop i vilja, styrka, musik och själ, och där alla bor i Luleå, berättar grundaren och gitarristen Marcus Eitzenberger.

Artikelbild

| Baruk Khazâd. Marcus Eitzenberger (gitarr) och Christian Nielsen (trummor).

Baruk Khazâd betyder "dvärgarnas yxor" på Tolkien-dvärgiska, och just dvärgtemat är en lika viktig som unik del av Baruk Khazâd. Det genomsyrar allt som har med bandet att göra, från skivomslag och texter till scenutstyrsel och musik.

– På scen skitar vi ner oss med kol, som att vi är dvärgar som varit och jobbat i gruvan, och Anton (Franzén, sång) har sin mick inbyggd i en yxa. Rent musikaliskt är dvärgmetal en undergenre till dödsmetal, men dvärgmetal är lite mer episkt, glatt och tralligt med inslag av folkmusik. Vi brukar säga att vår primära målgrupp är metalälskande dvärgar, men människor får också lyssna (skratt), förklarar Marcus Eitzenberger.

I november släppte bandet sin debut-EP ”Axes, Beards & Mead”, som inom kort släpps på Spotify genom BD Pop. Föga förvånande pryds omslaget av en Gimli-liknande dvärg som svingar både en mjödbägare och en hammare. Och Marcus Eitzenberger tror att dvärgtemat redan gett bandet betydligt mer uppmärksamhet än om de varit ett vanligt dödsmetalband.

– Vi spelade på Kulturnatten i fjol och drog 300 pers, många som nog normalt sett inte skulle gå på en dödsmetallspelning. Och det tror jag beror på att vi sticker ut, temat lockar folk och musiken får dem att stanna kvar.

De senaste månaderna har saker och ting börjat röra på sig på riktigt för Baruk Khazâd. Nyligen blev de utvalda bland 900 sökande att få tävla om en spelning på årets upplaga av Sweden Rock Festival i sommar. I första steget tävlar bandet mot 135 andra om att knipa en av endast fyra platser på någon av festivalens scener, i en omröstning som pågår mellan den 17 och 27 januari.

– I första sållningen var det festivalen själva som valde vilka som skulle gå vidare, men nu handlar det helt och hållet om att samla röster. Av de 25 band med flest röster går sedan fyra vidare till att få spela på festivalen. Så nu jobbar vi stenhårt på att håva in röster, det är ju svårare för ett band från en liten stad, menar Marcus Eitzenberger.

Oavsett om de går vidare eller ej får luleåborna en chans att se Baruk Khazâd ”in action” redan den 21 januari, då bandet deltar i uppstarten av årets upplaga av livekarusellen på Lillan. Men Marcus Eitzenberger är övertygad att om man lyckas ta sig till topp 25 i den första röstningsomgången kommer man även knipa en plats på sveriges största hårdrocksfestival.

– Vi är utan tvekan det mest unika bandet som deltar så jag hoppas vi ska kunna bli handplockade av festivalen. Tar vi oss bland de 25 första tror jag sannolikheten för det är rätt stor, det hade varit en dröm som går i uppfyllelse. Andra drömmer om Volvo, barn och hus, vi drömmer om att få spela metal för så mycket folk som möjligt.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!