Under sina sista 30 år i livet var den världsberömde expressionisten Edvard Munch bosatt i en villa i utkanten av Oslo. På 60-talet revs villan, och i dag är en konstnärskoloni belägen i området.

Nu vill den norske konstnären Bjarne Melgaard, tillsammans med en arkitekturbyrå, bygga en kontroversiell byggnad i närheten där ”Skriet”-konstnärens hem en gång låg enligt NRK.

Projektet går under arbetsnamnet ”Ett hus att dö i” och är en blandning av skulptur och hus. Planerna visar en svart byggnad, formad likt ett ufo, vilandes på kolonner designade som djur.

Tanken är att Bjarne Melgaard ska verka och leva i huset, men förslaget har upprört och skapat debatt. Nu ställs norska myndigheter inför ett beslut – är byggnaden ett hot eller en utveckling av norsk kultur?

– Det finns ingen anledning att ta ut alla sorger i förväg. Ingen vet hur det blir till slut. Så jag tror att vi tar det lite långsamt i backarna nu, säger Bjarne Melgaard.

Konstnären anser att debatten om huruvida arvet efter Munch påverkas negativt av ”Ett hus att dö i” är löjlig, eftersom området redan är befolkat av en konstnärskoloni.

Konstnärskolonin i sin tur går i spetsen för protesterna.

– Det här är det enda stället som Munch levde och verkade på i 30 år. Vi vill bevara det som finns kvar av Munch, säger konstnären Halvard Haugerud, boende i kolonin, till New York Times.

Inom de närmaste veckorna kommer ett beslut från den norska kulturarvschefen. Vid ett ja krävs ytterligare godkännande från myndigheter och politiker innan Bjarne Melgaards dröm kan bli verklighet.