Det är måndag eftermiddag och det är lugnt inne i Butiken på landet. För inte så länge sedan rapporterade Norrbottens Media om att det blåste motvind med affärerna i Korpikylä. Men det har fått en vändning. Nu blåser det kraftig medvind i stället, säger Pia Hulkoff. Att ha varit med på TV har nog inte heller varit skadligt.

I förra veckan gick den fjärde och sista delen av Bastubaletten. SVT:s program som kombinerar bastu, dans och en resa genom den tornedalska kulturen hade i år kvinnorna i fokus. Pia Hulkoff var en av deltagarna som öppenhjärtligt delade med sig av historier från hennes liv. Att vara med i programmet är något som efter många motgångar har gett henne ny kraft.

– Vilken aha-upplevelse det var. Det finns så mycket kultur som alltid kommer att förena oss i Tornedalen, säger Pia Hulkoff.

Artikelbild

| "Meänkielin stannade vid sexårsnivå. Sen har det blivit mest finska"

Kommer ni fram till något – hur är den tornedalska kvinnan?

– Generös. Vi bjuder på oss själva och det vi har. Vi är måna om varandra, arbetsamma och renliga.

Vad har hela upplevelsen gjort med dig?

– Jag har fått lära mig att man ska vara ödmjuk och smidig som handlare. Jag tänkte att jag måste bli smidigare och att jag blir det av dansen. Det visade sig att jag inte blev smidigare, men jag har blivit än ödmjukare.

Artikelbild

| "Jag kommer aldrig att gå tillbaka till att börja mjölka kor igen."

Tornedalskt arbetsam verkar stämma in på hela familjen Hulkoff. För just Pias del började resan med Hulkoffgården med att mjölka tusen och åter tusen liter mjölk från korna på gården. Hon gick vidare med att jobba på Apotek innan hon för 25 år sedan öppnade Butiken på landet. Och nu är det jubileumsår.

– Butiken på landet har funnits i 25 år i år. Jag har kunnat leva på den och det är väl inte så tokigt.

Artikelbild

| Om en lag om gårdsbutik skulle träda i kraft skulle Pia Hulkoff kunna återgå till arbete. "Har drömt om en ost- och vinbutik."

Faktorerna bakom framgången med butiken är säkert många. Men en viktig del, tror hon själv, har varit just den tornedalska kulturen och språket. Meänkielin. Den blandad med finska butiksspråket som hon fick med sig från Apoteket gjorde att finländare blev viktiga kunder. Då tackar hon kanske visdomsord från barndomen.

– Jag har kulturen väldigt starkt i mig och det har bara vuxit. Min far var lokalpatriot. ”Kom ihåg Pia: Att kunna två språk är väldigt värdefullt.”

Artikelbild

| Pia Hulkoff

I dag har Hulkoff fortfarande kvar djur på gården. Butiken är kvar. De har restaurangen som enligt White Guide var bäst i länet 2011 och de har dessutom logi.

– Egentligen kan man vara stolt nu.

Artikelbild

| Pia Hulkoff

Börjar du se slutet på det här?

– Ja, det börjar jag. Jag ser slutet. Jag fyller 67 så nog är det dags att gå i pension snart och ta tid med barnen och barnbarnen.

Artikelbild

| Pia Hulkoff

Hur kommer det att bli när du slutar?

– Befriande. Vi har haft väldigt tuffa år med sjukdomar och olyckor.

Artikelbild

| Pia Hulkoff

Pia Hulkoff har överlevt cancer – två gånger. För ett år sedan konstaterades att hon inte längre har kvar någon cancer i kroppen. Att den någon gång kan komma tillbaka går däremot inte att utesluta.

– Om jag lever på nåder eller inte vet jag inte. Men min tro är att våra liv är som ett timglas och när det har runnit ut är det slut. Det vi kan påverka är hur sanden ska rinna ut.

Pia Hulkoff tycker att sjukdomen har drabbat familjen hårdare än henne själv.

– Något ska väl jag också drabbas av som har fått vara frisk i hela livet. Jag ser på det som en bra upplevelse. Visst var det skit, men det ska väl också finnas i livet. Det är inte alltid bara bra och nu har jag fått gå igenom det. Men jag har inte varit och är inte rädd, säger hon och fortsätter:

– Det enda jag var orolig för egentligen var för hur det skulle gå här med affärerna. Sen har jag fått en fantastisk behandling när jag kunde välja var jag skulle göra den. Då gjorde jag den i Jönköping där jag kunde få tid med dottern. Det var egentligen sex fantastiska veckor där jag fick mer tid med dem.

Efter sjukdomstiden ser Pia Hulkoff en pension inom kort.

– Det är dags att njuta av livet.

Hur njuter du?

– Då far jag in i drömmarnas värld och det bästa sättet att komma dit är genom böcker. Och att få vara mer med familjen.

Men det blir inte bara att ligga i soffan för det. Hon har redan gett sig in i ett nytt projekt. Politiken. Hon är på valbar plats på Sjukvårdspartiets lista i Haparanda. Och så blir det turné med Bastubaletten. Precis som männen från tidigare säsonger ska kvinnorna göra scenframträdanden. De är redan klara för Pajalas och Juoksengis marknader i sommar. Se upp för bastubaletten.