Tiggeriet har fördubblats på ett år och blivit en del i vardagen över hela landet. Omkring 4 000 personer tigger i dag på svenska gator, visar en enkätundersökning som SVT gjort bland Sveriges kommuner (29/4). 220 kommuner uppger att tiggare finns i kommunen. Av dem svarar 40 att det inte fanns några tiggare i kommunen för ett år sedan, men att det gör det nu.

För Sveriges Radio (23/4) bekräftar Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, dessutom misstankarna om att det förekommer organiserad kriminalitet och prostitution bland tiggarna.

Tiggeriet har synliggjort den brutala situationen för utstötta, mestadels romer, i östeuropeiska forna kommunistdiktaturer. De förtjänar medkänsla och sympati. Civilsamhällets insatser, inte minst för tiggare som kommit till Norrbotten, är verkligen beundransvärda. Men Sverige kan inte importera andra EU-länders sociala problem. Den bästa hjälpen finns inte inom Sveriges gränser utan i länder som Rumänien, Bulgarien, Ungern, Tjeckien och Slovakien, där tiggarna har sina familjer och släktingar.

Frågan är inte enkel. Men det är inte rimligt att politikerna fortsätter att titta bort medan tiggeri, kåkstäder, kriminalitet och prostitution breder ut sig. Det riskerar bara att befästa en ordning som potentiellt är skadlig både för EU-migranterna och för tilliten i Sverige.

Mot denna bakgrund var det glädjande läsning som Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och den moderata ordföranden i justitieutskottet Beatrice Ask bjöd på när de skrev på torsdagens DN Debatt (30/4). Tobé och Ask föreslår att lokala ordningsvakter ska få större befogenheter att avhysa tiggare samt att kommuner i högre utsträckning ska ha möjlighet att reglera var och hur tiggandet får bedrivas.

Extra glädjande var att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) inledningsvis välkomnade M-förslaget: ”Jag tycker det är bra med konkreta förslag i frågan. Det är ett intressant förslag”, sade hon till SvD (30/4). Glädjen blev tyvärr kortvarig. En kort stund senare replikerade Regnér på DN Debatt. Då hette det att ”Moderaterna fiskar i grumligt vatten”.

Så insiktsfullt. Inte nog med att regeringen saknar en egen politik för att ta itu med problem kopplade till tiggeri (och integration och migration); man är dessutom så nervös för att legitimera ”främlingsfientliga åsikter” att man inte törs erkänna att det finns några problem. Vänstern spelar ut SD-kortet så fort någon pekar på svårigheterna. Stefan Löfven gjorde likadant när KD lanserade tre förslag på integrationsområdet före jul.

Den påklistrat endimensionella godheten hjälper dock inte de utsatta. Den hindrar bara ett konstruktivt debattklimat i svåra frågor.