Frågan: hur funkar Bitcoin?

Bitcoin – vad är det och hur fungerar det? Frågorna är många när det kommer till den digitala kryptovalutan. Vi träffade Anne Graf och Fredrik Kallioniemi på Hydro66 för att ta reda på mer.

Bitcoins är den nya digitala valutan som gjort succé på nätet runt om i världen.

Bitcoins är den nya digitala valutan som gjort succé på nätet runt om i världen.

Foto: Rick Bowmer/AP

Ekonomi2018-03-17 18:00

Bitcoin har under den senaste tiden varit på mångas läppar. Men fortfarande är det få som vet vad man kan göra med kryptovalutan och vad den faktiskt är till för. Faktum är att Bitcoin endast är en av cirka 1 500-1 700 kryptovalutor i världen, men den mest kända.

– I branschen säger man att vart vi står med kryptovalutor just nu är ungefär där vi stod med internet 1993-1994. Hoppa tillbaka till 1993 när internet fanns men ingen använde det. Varför använde folk inte internet? För att de troligtvis varken hade uppkoppling hemma och för att de sannolikt inte hade en dator. -96 var internetpaketet årets julklapp och 98 fick vi hem pc-paketet. Sedan kom infrastrukturen för det. Det är ungefär samma liknelse, vi är i ett tidigt skede. Lagstiftning och andra regelverk är inte överens och har inte hunnit med, säger Fredrik Kallioniemi, affärschef, Hydro66.

Hur skaffar man Bitcoin?

– Man väljer en webbtjänst där man startar ett konto och köper Bitcoin med kreditkort eller banköverföring, sedan får du in dina Bitcoins i din digitala plånbok, säger Anne Graf, vd, Hydro66.

Hur ser intresset ut för kryptovalutor?

– Jag träffar mycket folk som är intresserade och senaste åren har det blivit ett lavinartat intresse. Men vart börjar man? Alla har läst och gjort sina egna tolkningar utifrån vilken bakgrund man kommer ifrån. Man tittar på pengar och värden på lite olika sätt, säger Fredrik Kallioniemi.

Anne Graf om framtiden för kryptovalutorna.

– Man kan föreställa sig en framtid där det finns en global digital valuta där jag kan skicka pengar till Brasilien eller Uganda, utan höga bankavgifter och förseningar. Jag tror att vi är på väg dit, men många delar är inte lösta än, som skatter och infrastruktur. Föreställ dig en värld där du kan använda dig av smarta kontrakt. Föreställ dig att du har ett smart kontrakt, vid exempelvis ett fastighetsköp, som innebär att när din plånbok får betalt så sker det automatiskt en ändring i databasen över vem som äger fastigheten. Din identitet är säkrad, köparens identitet är säkrad, transfereringen är säkrad. Det går inte förfalska eftersom att det är förevigat i den här ledgern (huvudbok, reds.anm), säger Anne Graf.

– Det öppnas upp en värld av möjligheter för nya applikationer inom många områden, vi har bara sett början säger Fredrik Kallioniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om