Semesterveckorna är i full gång och med det också resor och semesternöjen. Men för många innebär semestern också ökade utgifter, pengar som kanske inte alltid finns tillgängliga på kontot.
En ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av ICA Banken visar att 13 procent av svenskarna någon gång lånat pengar för att finansiera semestern, något som kan bli dyrt i längden. En del av förklaringen kan hittas i beteendevetenskapen och vår tendens att prioritera kortsiktig belöning framför långsiktig.
– Vi har en stark tendens att leva för kortsiktig njutning och det goda i nuet, även kallat nutidsfällan. Evolutionärt har det hjälpt oss att överleva dagen. Detta kan leda till att vi glömmer bort de långsiktiga konsekvenserna av hur vi spenderar våra pengar, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.
Undersökningen visar även att det är svenskar mellan 50 och 64 år som vanligast tagit lån för att finansiera en resa eller aktivitet på semestern. Nästan en av fem (19 procent) medger att de gjort det.
Omkring fyra av tio som tagit ett semesterlån uppger att de känt dåligt samvete över detta. Undersökningen visar att detta är vanligare hos kvinnor (52 procent) än hos män (34 procent).
– Det är lätt att hamna i ett gap mellan vilja och handling. Vi vill spara men frestas istället att spendera. Det är vår hjärna som söker efter snabba kickar. Detta kan lätt leda till ångest i efterhand och vårt dåliga samvete kan få oss att sticka huvudet i sanden. Vi undviker att kolla banksaldot – en klassisk strutsfälla vilket gör att vi kan tappa kontrollen över vår ekonomi, säger Ida Lemoine.
I undersökningen deltog 1 044 personer mellan 18-79 år.