På tisdagskvällen fick Elin-Alexandra ta emot en utmärkelse av föreningen Business and Professional Women i Luleå.

Och så här motiveras titeln: "Elin-Alexandra Sundström är ung kreativ tjej som brinner för konst, musik och kulturarbete".

Elin-Alexandra är utbildad vid konstskolan i Sunderbyn och blev då delaktig i en del kvinnliga konst- och musiksammanhang. Hon är en del av konstföreningen Arty Fun Fun, hon är också medlem i musikgruppen Vikta Fåglar där hon spelar cello.

Artikelbild

Stort engagemang
December 2008 tog hon steget och förenade sin kärlek till hemorten med sitt kulturella skapande och startade Kulturgården i Gammelstad som nu är en alternativ kulturscen. Där bidrar hon till att konst och musik blir mer tillgänglig, folklig och välkomnande för publiken.

Ytterligare ett företag har Elin-Alexandra startat under 2011, "Event Gammelstad", vilket är ett företag som samordnar bland annat konferenser, event och bröllop i Gammelstads kyrkby.

Elin-Alexandra utnämns till Årets yrkeskvinna i Luleå 2011, dels för sitt engagemang för kulturlivet i Norrbotten, sitt arbete med konst och musik och genom sin företagsamhet att utveckla Kulturgården i Gammelstad som hon driver och utvecklar till en ny mötesplats".

"Jag är jättenöjd"
- Jag är superglad. Det är väldigt mycket jobb jag får lägga ned i mitt företagande. Så jag är jättenöjd att det uppskattas, kommenterar Elin-Alexandra att hon nu utsetts till Årets yrkeskvinna i Luleå.

Artikelbild

| LEVANDE OCH SPONTANT. Entreprenören Elin-Alexandra Sundström, 29, Gammelstad, gillar att jobba och ha mycket att göra. "Vi vill ha det levande och spontant", säger hon.

När vi träffar Elin-Alexandra på tisdagen är hon mitt inne i en konferens som förlagts till Gammelstads gästhem.

- Det är min mor Ingela Sundström, som driver gästhemmet. Vi samarbetar här i synnerhet vintertid. Och i dag har vi konferensgäster från länsstyrelsen. Arrangemang vid Kulturgården äger oftast rum sommartid. Så nu är det full rulle året runt. Men jag gillar att jobba med projekt och ha mycket att göra.

"Levande och spontant"
- Lördagar är den stora publikdagen sommartid vid Kulturgården. Då är det loppis på förmiddagen och olika musikartister under eftermiddagen. Konstnärer ställer ut i dränglängan. Vi kör med en öppen scen varje lördag. Det är bara att anmäla sig senast en halvtimme innan.

- Det ska inte vara så tydliga regler, säger Elin-Alexandra. Vi vill ha det levande och spontant.

Kulturgården i Kyrkbyn är det så kallade gamla Löjnantsbostället som de senaste åren omvandlats till ett kulturcentrum med konstnärsateljéer, kafé och evenemang.

- Kulturgården, Kyrkbyn och Gammelstad är mitt hjärta, avrundar Elin-Alexandra.