45-årige Jakob Ellemann-Jensen valdes utan motkandidat vid Venstres extra landsmöte i Herning på lördagsförmiddagen.

Partiet har på sistone genomgått en turbulent tid när Lars Løkke Rasmussen avgick i slutet av augusti efter tio år på posten. Samtidigt lämnade även vice partiledare Kristian Jensen sin post. Visserligen gick Venstre fram i valet i juni, men den borgerliga koalitionsregeringen som Rasmussen ledde förlorade regeringsmakten.

Vill samarbeta

Artikelbild

| Jakob Ellemann-Jensen gratuleras av sin far Uffe Ellemann-Jensen, som också ledde partiet 1984-1998.

I sitt tacktal anknöt Ellemann-Jensen till den senaste tidens stormar i partiet:

Jag vill be om en sak – kära vänner – kom ihåg vad vi nyss har gått igenom. Kom ihåg det, så att vi kan påminna varandra om det och så att vi kan undvika det.

Den nyvalde partiledaren säger att han vill samarbeta med alla borgerliga partier för att fälla Mete Frederiksens socialdemokratiska regering. Det gäller även det nybildade Nye Borgerlige, som väckte uppmärksamhet i valet i somras genom att lova totalt asylstopp och att endast danska medborgare ska få ta del av välfärden. Företrädaren Lars Løkke Rasmussen var mycket ljummen till att samarbeta med Nye Borgerlige, men från Jakob Ellemann-Jensen hörs andra tongångar.

Det måste finnas plats för olika åsikter också i den borgerliga familjen, säger han, men tillägger att han inte kommer att acceptera några "ultimata krav".

Samtidigt valdes också tidigare integrationsminister Inger Støjberg till vice ordförande, och vann stort över utmanaren Ellen Trane Nørby.

Fars son

Jakob Ellemann-Jensen följer i fotspåren efter sin far, Uffe Ellemann-Jensen, som ledde Venstre 1984–1998 och också var utrikesminister. Sonens tyngsta politiska post så här långt har varit som miljö- och livsmedelsminister i den regering som förlorade valet i juni.

De tidigare Venstre-ledarna Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen och Uffe Elleman-Jensen, som alltså är far till den nyvalde partiledaren, önskade lycka till i en videohälsning som spelades upp på landsmötet.

Jag har varit stolt över att ha dig som minister i min regering, och det finns ingen bättre att lämna över stafettpinnen till. Nu är det allvar och vi är många som sätter vårt hopp till dig, sade Lars Løkke Rasmussen.

Också Anders Fogh Rasmussen, som ledde partiet 1998–2009, tycker att den nye ledaren är precis vad partiet behöver.

Det är en stor uppgift med stort ansvar, man jag är säker på att du kan bära bördan.