Nannie Fredriksson och Eva Gunnare har känt varandra i många år och har mycket gemensamt. Båda kom från södra Sverige på 1980-talet för att arbeta åt Svenska turistföreningen, STF, i fjällen. Nannie jobbade i Saltoluokta och Eva i Kvikkjokk.

– Vi tog varsin fjällstation och varsin älvdal, och blev lika förälskade båda två. Sedan har vi följts åt till och från genom åren, berättar Eva Gunnare.

Nannies liv förändrades drastiskt när hon skadade sig allvarligt i en fjällolycka för några år sedan. Sedan dess har hon tvingats till mer stillasittande arbeten, och har jobbat mycket med tillgänglighet.

Artikelbild

| Rulator. Nannie Fredriksson arbetar med tillgänglighet, just nu med tillgänglig natur.

– Nu har jag kommit in på tillgänglig natur, så nu är jag lycklig. Jag ska upp till Abisko i vinter, där STF tillgängliggör en fjällstuga vid Kungsleden som en 70-årspresent till Kungen. För mig är cirkeln sluten, jag guidar nu folk med funktionsnedsättning tillbaka till naturen.

Tillsammans har de satt ihop en föreställning där de med sång, prat och smakupplevelser berättar vad naturen betytt för dem, och ge inspiration till andra att följa sitt hjärta.

– Vi kommer från varsitt håll, jag är specialist på tillgänglighet och Eva är matkreatör. Vi kör 50–50 och kompletterar varandra, för i grunden har vi vår kärlek till fjällen och naturens hälsobringande egenskaper som gemensam nämnare, säger Nannie Fredriksson.

– Man mår bra av natur. Vi kommer också in på vår kärlek till Jokkmokk, som är en väldigt speciell plats. Den har en själ, det ligger i luften, berättar Eva Gunnare.