Enastående vackra och originella dikter

Poeter skriver sällan glada dikter. De skriver mest om själens obotliga ensamhet, om språkets otillräcklighet, om bleka dödens minut och jordens undergång.

Den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar har i sina många diktsamlingar envisats med att skildra glädje och till och med himlastormande lycka. Hennes senaste diktsamling går dock mer i moll.

Den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar har i sina många diktsamlingar envisats med att skildra glädje och till och med himlastormande lycka. Hennes senaste diktsamling går dock mer i moll.

Foto: Anne Häggblom

Recension2019-11-22 19:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Eva-Stina Byggmästar

Nattmusik för dagsländor 

Wahlström & Widstrand

Men det finns undantag. Den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar har i sina många diktsamlingar envisats med att skildra glädje och till och med himlastormande lycka. Hon har sagt att kärleksbudskapet är kärnan i hennes författarskap och hon vill trösta och vårda söndriga själar. Och hon gör det med humor och ett färgsprakande språk.

I höst ger hon ut en ny innehållsrik samling med titeln ”Nattmusik för dagsländor”. Denna nattmusik i sex satser spelar emellertid ofta i moll, den innehåller disharmonier och mörkare tongångar. Förlust, sorg och olycklig kärlek är återkommande motiv. Redan den första dikten anger tonläget:

Min bröstkorg är tom

du stal mitt hjärta och jag har

kommit för att säga, behåll det

Den som drabbas av kärlek kan skadas som av en granatskärva, skriver hon. Förnuftet är inte till mycken hjälp, och Byggmästar liknar förälskelsen vid en naturkatastrof av apokalyptiska dimensioner:

I din närhet ljusnar natten

dagen mörknar – åskmolnen föder stående,

bredbent över den himmelska slätten:

rastlösa pegaser och änglalika varelser

med dubbla vingar

Den grekiska kvinnliga poeten Sapfo diktade redan på 600-talet före Kristus om hur närheten till den älskade gör att ”tungans makt är bruten och under huden/löper elden genast i fina flammor”, vilket kan jämföras med Byggmästars rader 2019 ”och just när/jag dragit en lättnadens suck, och tror att det är över/ blossar det upp igen, högre, /hetare, med slickande lågor”.

Andra dikter handlar om poesin och om att vara poet. Poeter är litteraturens sopåkare eller städerskor skriver Byggmästar, de sopar undan transportsträckorna och skrubbar fram det allra viktigaste. Men poesin kräver mycket av poeten, det kan gälla livet. ”Poeterna älskar/den poesi som dödar dem på samma sätt/som sjömän älskar havet” skriver hon i en annan dikt, vars sista vackra strof lyder:

Poeterna älskar 

på samma sätt som nätterna

som stiger upp ur sina sängar

och gnuggar månljuset ur ögonen

då klosterklockan kallar,

till morgonbön i vargtimmen.

”Nattmusik för dagsländor” innehåller många enastående vackra och originella kärleksdikter, och jag tror att boken kommer att räknas som en höjdpunkt i Byggmästars samlade verk.