År 2010 fick min medgrundare Arno Smit och jag idén att starta FundedByMe, ett crowdfundingföretag vars syfte var att se till att fler idéer och bolag får finansiering. Sedan dess har vi sett det svenska entreprenörskapet och ”start up communityn” växa. Det är mycket tack vare den politik som förts - en politik som främjar nyföretagande och entreprenörskap genom sänkta kostnader och nya finansieringsmodeller. Det är lätt att starta företag i Sverige. Det är lite svårare att få dem att växa. Mycket svårare att våga anställa och expandera.

Det vi har lärt oss på vår resa med FundedByMe är att företag skapar jobb. Företag som växer i ett bra företagarklimat anställer vanliga människor som blir framgångsrika skattebetalare. Vi har lärt oss att hundratusentals svenskar mer än gärna stöttar och investerar i framtidens idéer och företag.

Tack vare tiotusentals fans, statligt stöd och investeringsvilja från modiga affärsänglar kan vi idag stolt hävda att mer än 150 jobb har skapats av oss, genom oss, tack vare oss eller omkring oss. Vi har sett finländare, spanjorer, asiater och så många andra investera i svenska företag.

Om några dagar är det val och då ska det avgöras vilken politik som ska styra Sverige och svenskt näringsliv de kommande fyra åren. Mycket står på spel för oss företagare och entreprenörer: skattenivåer, möjligheter att driva företag inom välfärdssektorn och fortsatta regelförenklingar – och inte minst synen på vårt bidrag till samhällsutvecklingen. Dessutom synen på sådana som jag. Personer som inte är födda i Sverige men som likväl älskar Sverige och kan och vill bygga Sverige.

Trots att valet har stor betydelse för svensk konkurrenskraft och näringsfrihet, så är det förvånansvärt tyst från näringslivet och dess organisationer. Jag tycker att det är hög tid att fler väljer att ta bladet från munnen och ge sig ut i den politiska debatten. Jag skulle nästan hävda att det är ens ansvar i en demokrati. Den som sätter sig in i vad politikerna föreslår ser att det är mycket som står på spel.

Centerpartiet, som jag uppfattar, är det parti som tydligast tagit ställning för svenskt entreprenörskap och småföretagande. Det senaste exemplet är det investeraravdrag som infördes i december 2013 och som bidrar till att öka privatpersoners investeringar i små, unga tillväxtorienterade företag i tidiga skeden.

Därför har jag inför det här valet, privat, valt att engagera mig för Centerpartiet. Som partiledare och näringsminister har Annie Lööf starkt bidragit till att viktiga reformer kommit till stånd för att stärka såväl den entreprenöriella kulturen som innovationskraft och näringsklimat. Tar inte vi i näringslivet ställning för viktiga reformer som investeraravdraget, så kommer inte heller någon annan att göra det. Förklarar inte vi hur viktigt företagande är för Sveriges välfärd, då kommer tolkningsföreträdet fortsatt att ligga hos de som ser oss som ett problem snarare än en lösning.

Daniel Daboczy ,

vd och medgrundare av företaget FundedByMe