– Till projektet har vi sökt äldre människor med erfarenheter av andra världskriget och nyanlända som har flytt från krig som tillsammans med fyra professionella och en kompositör skapar föreställningen, berättar regissören och koreografen Benno Voorham från Stockholm.
"Morgondagens vittnen" blir den femte och avslutande dansföreställningen i serien "Mångfaldens magasin" som startade vid Tyskmagasinen i Karlsvik för fem år sedan.
– Ambitionen och visionen var att vi efter fem år skulle flytta in i magasinen, men de har ju brunnit ner. Så nu står vi här fem år senare och i våra nya lokaler på Skutvikens industriområde och det känns jätteroligt, säger Per Sundberg, Dansinitiativet.
Premiären blir i samband med invigningshelgen av de nya lokalerna 6–8 september.
Han och de andra på Dansinitiativet blev kontaktade av Benno Voorham som berättade om det projekt han jobbade med. Från Dansinitiativets håll tyckte man att tematiken passade bra in i "Mångfaldens magasin" och bestämde sig för att göra en samproduktion. Projektet sker parallellt i Hammerfest, Rovaniemi och Luleå.
– Tanken med den femte föreställningen var att den skulle ha ett samtids- och framtidsperspektiv. Det som blir annorlunda jämfört med tidigare föreställningar är att vi då har utgått väldigt platsspecifikt från magasinen och byggt föreställningar utifrån det. Benno utgår istället från de berättelser han får höra av människor lokalt.
En stor del av arbetet har varit att hitta deltagare med erfarenheter av krig som vill vara med. Före sommaren kom Benno Voorham till Luleå för att tillsammans med Per Sundberg besöka platser där de kunde tänkas hitta lämpliga deltagare ur målgrupperna. När Kuriren kommer har de samlat ihop de som var intresserade till en veckas workshop då alla ska få chansen att lära känna varandra och se om de vill vara med i föreställningen. Efteråt återstår sex veckors intensivt repetitionsarbete med det slutliga teamet.
Samtliga de nyanlända som visat intresse är asylsökande som bor i Boden. De hämtas varje dag med minibuss. Från Luleå kommer Sara Arnia och Eine Johansson som båda kommit till Sverige från Finland som krigsbarn under andra världskriget.
– Det blir en poetisk rörelsebaserad teaterdansföreställning som till stor del utgår från deltagarnas erfarenheter och berättelser. Det ska inte direkt handla om kriget, utan mer om var de befinner sig nu och om drömmar och idéer om framtiden, säger Benno Voorham.
Att en del av de medverkande på scenen kanske aldrig har dansat tidigare är inget hinder.
– Det gäller att jobba intensivt men också med hjälp av de professionella dansarna som är med. Det är viktigt att alla känner sig trygga och att det är material som ligger nära dem.
Sara Arnia och Eine Johansson tycker båda att det är roligt att träffa de nyanlända som också deltar i dagens workshop.
– Jag har inte träffat dem förut, men jag tyckte de verkade glada och intresserade av att bli bekanta, säger Eine Johansson.
– Det är ett bra tema att jobba med. Jag kom själv till Sverige 1940 och har minnen från det, och här berättar vi om våra öden för varandra och ska gestalta det, säger Sara Arnia.
Saleh Omar från Jemen ser fram emot att få vara med i föreställningen.
– Det är ett jättefint projekt. Det är första gången jag dansar, säger han.
Mohinor Nurmatova från Tadjikistan har lärt känna många nya genom att komma hit.
– Alla är mina kompisar här, säger hon.
Alexej Prokopv från Ukraina ser det också som en chans att träna svenska.
– Jag behöver prata lite svenska med andra svenskar, det är bra för mig, och inte bara sitta i min lägenhet och prata med invandrare.