"Etablera en timmerterminal i Boden"

Inge Andersson, Bodenalternativet, har skrivit sin första motion på snart tio år. Han ser behovet av att etablera en timmerterminal i Boden som ska ligga i närhet till järnvägen. " Då skapas logistiska lösningar som flyttar vägtransporter till järnvägen", säger Andersson.

Förre kommunalrådet Inge andersson har motionerat om timmerterminal.

Förre kommunalrådet Inge andersson har motionerat om timmerterminal.

Foto: Karin Sjöberg

Bodens kommun2019-11-22 07:40

Inge Anderssons motion om en timmerterminal togs upp på sista fullmäktige.  Förre kommunalrådet får mer tid för motionsskrivande i opposition.

– Det här blir min första motion i Bodens kommunfullmäktige efter snart tio år här. Eftersom jag överväger väldigt noga innan jag ska göra det så lägger jag bra motioner som jag räknar med snabbt bifall, säger Andersson.

Det handlar om en etablering av en timmerterminal i Boden.

– Transport av timmer till industrin i Norrbotten sker till största delen på väg. Ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt är det inte att föredra. 

– Genom att etablera en infrastruktur med timmerterminaler i närhet till järnväg underlättas detta. Det finns goda exempel på sådana lyckade etableringar i vår närhet. I norra Finland finns Kolari som via tåg förser industrin vid kusten med råvara motsvarande 1000 lastbilslass. 

– Boden har stora förutsättningar att bli en del av sådan infrastruktur genom sitt läge som järnvägsknut och med lämpliga lägen nära järnvägen. Exempelvis Moråsen och sågverketsområdet, säger Inge Andersson (BA)

Han nämner också Morjärv och Älvsbyn förutom Boden som platser som kan vara lämpliga att  etablera timmerterminaler.

Beslutet på fullmäktige blev att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Bodensågen som sågen ser ut idag. Andersson kan tänka sig Moråsen och sågverksområdet som en tänkbar plats för en timmerterminal.
Bodensågen som sågen ser ut idag. Andersson kan tänka sig Moråsen och sågverksområdet som en tänkbar plats för en timmerterminal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!