Jag vill inte måla fan på väggen. Det finns massor att glädjas åt när det gäller global utveckling. Ökad jämställdhet, högre utbildningsnivåer, minskad svält, lägre brottslighet, minskade ekonomiska klyftor mellan i- och u-länder och så vidare, och så vidare. Mycket talar för att mänskligheten har haft det bästa året någonsin just 2016, ur ett globalt perspektiv.

Just därför är tendensen som är tydlig i bland annat Norrbotten, Sverige, Europa och USA så sorglig. Det fins starka krafter som vill måla upp bilden av hotande samhällskollaps, länder som invaderas av okontrollerbara flyktingströmmar, ekonomier som havererar på grund av trycket från folk i nöd. Rädda människor vill stänga gränser, bygga murar, höja tullar, avbryta internationella samarbeten - och sluta sig inom sig själva. Även i Sverige och Norrbotten är många rädda. En rädsla som gynnat främlingsfientliga Sverigedemokraterna i allra högsta grad.

Samma rädsla har orsakat Brexit i Storbritannien, Donald Trumps framgångar och som riskerar att föra fram Nationella frontens Marine Le Pen till presidentposten i Frankrike nästa år. Le Pen är emot frihandelsavtal, hon vill att Frankrike ska lämna euron, hon vill kraftigt begränsa invandringen och hon driver frågan att Frankrike ska lämna EU.

Utan tvivel påverkar opinionsläget internationellt och i Sverige även de etablerade partierna i en riktning som är mer sluten, mer flyktingrestriktiv och mindre human. Det märks inte minst i Sverige där tongångarna i samtliga partier är betydligt hårdare nu än för ett år sedan när det gäller flyktingmottagande.

Varför är vi rädda när vi har det så bra? Varför tycker vi att det är för dyrt att ta emot flyktingar i nöd fast de allra flesta av oss har mycket mer välfärd än vi behöver? En majoritet av svenskarnas största problem är att vi har sådant överflöd att vi funderar på hur vi ska undvika att äta ihjäl oss. Vi klagar till och med över hur vi ska klara julen utan att sprängas i vår proppmätthet. Samtidigt slår julhandeln rekord, det säljs smartphones, TV-apparater och andra kapitalvaror som aldrig förr. Vi har råd att flyga över hela jordklotet på semesterresor. I vår iver att konsumera mer håller vi på att förbruka vår planet och orsaka en klimatkris som kanske inte längre går att stoppa. Kan vi verkligen titta oss i spegeln och fortsätta hävda att vi inte har råd att ta emot människor i nöd? Vi borde skämmas!

Låt oss hoppas på ett mer humant och tolerant 2017. Mänskligheten kan så mycket bättre än så här. Vi norrbottningar kan bättre än så här.

God Jul och Gott Nytt År!