Konst

Nu väntar examen för Linda Matinlassi och hennes sju kurskamrater som gått den tvååriga yrkesutbildningen i konstnärligt arbete.

– Jag har fördjupat mig i måleri, säger hon.

Artikelbild

| Sara Ask Holmqvist arbetar med pixelmåleri där hon leker med skärpa och oskärpa i sina målningar.

Dessutom fann hon kärleken i kurskamraten Hannes Nilsson som i sin tur fastnat för materialet metall.

– Jag har tecknat mycket innan jag sökte till Konstskolan men upptäckte under denna utbildning att jag gillar att jobba fysiskt. Så nu svetsar jag tunnplåt, säger han.

Linda Matinlassi ställer ut flera oljemålningar, alla med förlagor i fotografier. Bland annat två av hennes mormor som hennes morfar tagit.

– Jag har inte fokuserat på motiv, utan snarare utforskat materialet. Jag hade exempelvis aldrig målat med olja tidigare. Däremot är det viktigt att motiven har koppling på något sätt till mig själv, förklarar hon och visar en oljemålning där poliser griper mördaren Gröndahl i Råneå på 1950-talet. En historia med koppling till hennes egen hembygd.

Artikelbild

| Rojvin kommer ursprungligen från Kurdistan och har tecknat sin pappa som hon inte har några minnen av.

Linda Matinlassi har blivit uttagen till sommarens Botniasalong 2018, en jurybedömd samlingsutställning och ett samarbete mellan Norr- och Västerbotten.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska bli konstnär på heltid. Konst är en nyfunnen passion för mig och jag kan inte flytta eftersom jag har mina barn varannan vecka. Jag tänker att jag ska hitta ett jobb men inte jobba heltid så att det finns tid till måleri.

Artikelbild

| Emil Eklunds pappa gav honom en mapp med teckningar när han var barn. Sedan försvann han ur Emils liv. ”Jag har inspirerats av pappas teckningar i de verk jag ställer ut”, säger han.

Hur sammanfattar du de fyra år du gått på Konstskolan?

– Det har varit fantastiskt skönt att ha tid att ägna mig åt kreativa och stimulerande saker i flera år. Jag har fått en helt ny värld av möjligheter, säger Linda Matinlassi.

Artikelbild

| Vanligtvis jobbar Emil Eklund med många olika motiv när han bygger egna världar, men just till examensutställningen "Ma" har han tagit inspiration från de teckningar han fick av sin far som barn. Emil Eklund har inte haft någon kontakt med sin pappa sedan dess.

Fotnot: Examensutställningen ”Ma” har vernissage torsdag den 17 maj klockan 18 på Galleri Y, Sunderbyns folkhögskola.