Turismen i de lappländska fjällen ökade med totalt tolv procent under förra sommaren, enligt Svenska turistföreningens besökarstatistik från 2017. I och med det krävdes också fler räddningsinsatser. Enligt polisens statistik från fjolåret rycktes fjällräddarna ut 75 gånger under perioden 22 maj-31 augusti i Norrbotten. Polisen sa då att det hade att göra med att fler besöker fjällen och att nybörjare inte är tillräckligt förberedda när nederbörden kommer.

Ari Hultqvist är vandringsledare på Friluftsfrämjandet i Luleå och har en tio år lång erfarenhet av vistelser i isländska och svenska fjäll. Under en utbildning på Island lärde han sig allt från att bygga snöskydd, ta sig förbi glaciärer, korsa strömmande vatten och bestiga berg med hjälp av stegjärn och isyxa. I utbildningen ingick det också en kurs i första hjälpen för vildmarken.

Han tycker att det är problematiskt med de som annars har en god kondition och är fysisk starka men som kommer till fjällen utan någon vana att vandra.

Artikelbild

| Ta reda på vad du behöver ha med dig och vilken utrustning som kan lämnas hemma. Vet du med dig att du kommer vilja laga mat på fjället är stormköket nödvändigt, till exempel.

– En veckas vandring kan bli slitigt fysiskt och mentalt på ett annat sätt än en timme på gymmet var dag, säger Ari Hultqvist. Men det är ju roligt att fler vill vandra i fjällen. Man vill ju dock att de ska ha fantastisk upplevelse och undvika missöden.

För att lyckas med vandringen är hemligheten att planera den noga, enligt Ari. Oavsett hur långt du ska gå eller hur länge du ska vara borta.

– Det är viktigt att planera i tid. Fundera vilken målsättning du har med din vandring. Ska du prestera, ha roligt eller gå mellan fjällstationer?

Tänk igenom vilka skor du behöver. Det finns flera typer av vandringskängor, ta reda på vilka som är bäst för din tur. Om du är osäker på utrustning rekommenderar han att besöka en välsorterad friluftsbutik med kunnig personal.

Artikelbild

| För att göra matlagningen mer effektiv tipsar Ari Hultqvist om att använda gas till friluftsköket. Det som annars är vanligt är att använda rödsprit men då tar det för lång tid menar han.

– Köp skorna i god tid så du kan gå in dem. De ska redan vara sköna när du provar dem i butiken.

Sätt upp tältet och använd stormköket långt i förväg så­ du har koll på vad som gäller.

Artikelbild

| För en längre fjälltur behövs en ryggsäck som rymmer mellan 65 till 75 liter packning.

– Jag har varit med om att folk kommer och inte har satt upp tältet förut. Det är viktigt att kontrollera att alla delar är med och att du kan utrustningen.

Att packa inför en fjälltur till fots skiljer sig från andra resor. Ha inte med flera uppsättningar av kläder. Det är bara onödigt och blir tungt i ryggsäcken. Om det är en solig dag kan du gå omkring i t-shirt men när solen går i moln kan det bli kallt.

Artikelbild

| Det är viktigt att packa ur och packa om flera gånger för att ha koll var i väskan allting är. "Egentligen ska inte liggunderlaget vara i ryggsäcken utan ovanpå eller på sidan.", säger han.

– Det kan ju vara minusgrader i fjällen på sommaren. Du behöver en varm tröja och en jacka mer än du behöver en till t-shirt däremot kan det vara bra att ha fler par torra strumpor, först och främst för att undvika skavsår.

Klädesplagg närmast kroppen av bomull är inte att föredra.

– Jag förespråkar merinoull framför syntet. Den börjar inte lukta utan är anti-bakteriell.

Svenska turistföreningen har ett 40-tal stugor belägna i fjällen, med stugvärdar som finns till hjälp för besökarna.

– De har koll på väder och terräng. Sedan om du ska från en stuga till en annan kan de meddela nästa stugvärd om när du kommer dit. Dyker man inte upp kan det bli en räddningsinsats.

Det kan även vara bra att kolla upp väderleken redan innan avresan.

– Har det regnat innebär det till exempel att terrängen är väldigt blöt och det blir högre vattennivå. Det kan vara bra att veta om man ska vada genom vattendrag. Eller som nu när det är torrt och edlförbud i stora delar av Sverige.

Sist men inte minst bör du ha med tändstickor, myggmedel, karta, kompass och om olyckan är framme: ett första hjälpen kit. (Se fullständig packlista i faktarutan.)