– Det känns som en spännande grej och vi hoppas att det ska bli lyckat, säger Kaisa Sandström, en av fyra Jokkmokkskvinnor i arrangörsstaben.
Gänget har erfarenhet av andra arrangemang som blivit mycket lyckade.
– Det har gått väldigt bra. Det är en kick när man lyckas och när det samtidigt händer något skoj i samhället, säger Kaisa Sandström.
Ice ultra avgjordes första gången 2014. Starten går i Stora Sjöfallet. Under fem etapper tar sig löparna 23 mil efter vinterleder innan de går i mål i centrala Jokkmokk.
Bansträckningen går bitvis över kalfjäll och de tävlande möter utmaningar i form av extremt väder och snabbt skiftande förhållanden.
Arrangör av tävlingen är brittiska Beyond the ultimate. Britterna har haft önskemål om att arrangemanget ska lyftas och synas mer i Jokkmokk. Tanken på att göra sista etappen, 1,5 mil mellan Polcirkeln söder om samhället och centrum, till en tävling för allmänheten har funnits en tid.
Nu blir den verklighet.
– Vi fick frågan redan i fjol men då kunde vi inte för vi hade annat inplanerat, säger Kaisa Sandström.
Arrangemanget hålls lördag 23 februari. Arbetsnamnet är "Ice ultra – sista etappen".
– Vi håller på med projektplanen nu. Vi ska ansöka om pengar och dra upp riktlinjer. Det är så mycket galna idéer när vi träffas att det nästan blir ett problem, säger Kaisa Sandström med ett leende.
Vissa förutsättningar är de dock överens om redan nu.
– Vi siktar på att ha 50 deltagare. Vi vill vara lite försiktiga första året och se hur det funkar och samtidigt vara säkra på att kunna ta hand om folk efter hela banan, säger Kaisa Sandström.
De tror att det finns ett intresse och en nyfikenhet för tävlingen, såväl i Jokkmokk som hela Norrbotten.
– Det är ju ganska speciell grej egentligen. Men vi är lite hemmablinda vi som bor här, säger Anna-Karin Sundberg.
Deltagarna ska ta sig 1,5 mil till centrala Jokkmokk efter vinterled, samma sträcka som löparna i huvudtävlingen avverkar men det blir sannolikt olika starttider.
– Det är klart att man måste vara hyfsat vältränad och kanske ha lite tjockare pannben, men sträckan är ju hanterbar för de flesta, säger Kaisa Sandström.
Planen är att göra målgången i centrum till en folkfest.
– Vi tänker att vi ska ha varma kåtor med servering och att det ska vara en "happening" för jokkmokkarna. Exakt vad har vi inte bestämt ännu.
– Samtidigt känns det bra att lyfta evenemanget lite mer och synliggöra det. Löparna i tävlingen har ju gjort en enorm prestation, säger Annelie Eklöw.
Turismföretagaren Roger Rimpi sköter kontakterna med den brittiska tävlingsledningen och han är mycket nöjd med lösningen.
– Britterna vill att det ska vara lite mer av en "happening" och de är jätteglada över det här. Samtidigt har ju jag följt andra arrangemang och sett vilket bra jobb tjejerna gjort där. De har viljan att göra något seriöst och det funkar i Jokkmokk, säger Rimpi.
Sture Bryggman, tidigare bland annat skolchef, tillhör också arrangörsstaben. Han tror hårt på tävlingens framtid.
– Det är klokt att börja i liten skala och känna in hur det fungerar. Men det finns en enorm potential i ett sådant här vinterevenemang. Bara du använder orden "Arctic circle" och "Jokkmokk" så blir det stort intresse internationellt, säger han.