Fackbas om strejken: "Var en viktig signal"

Gruvstrejken blev en seger för arbetarna – och för människovärdet. Det menar Tomas Larsson, ordförande i gruvfyran. "Det gav eko ut i hela Sverige."

Gruvfyrans ordförande, Tomas Larsson, var inte född vid tiden för strejken. Men av sin pappa har han fått återberättat om de dramatiska händelserna som han är säker på  finns med i dagens fackliga arbete. I dag bjuder gruvfacket på en minnesdag i Malmbergets sporthall.

Gruvfyrans ordförande, Tomas Larsson, var inte född vid tiden för strejken. Men av sin pappa har han fått återberättat om de dramatiska händelserna som han är säker på finns med i dagens fackliga arbete. I dag bjuder gruvfacket på en minnesdag i Malmbergets sporthall.

Foto: Maria Engström Andersson

Gällivare kommun2019-12-09 05:00

Men som Norrbottens Media rapporterat om i artikelserien och under bevakningen av strejken, innebar den även en avgrundsdjup spricka mellan arbetarna, de styrande i gruvfacket, landsorganisationen, LO, och det socialdemokratiska partiet. 

En verklighet som de fackliga företrädarna i dag inte känner någon större stolthet över, förklarar Tomas Larsson. 

– Men i dag är det vi som lokal organisation som försöker lösa det mesta på lokal nivå och det har vi till stor del våra gamla kämpar att tacka för, säger Tomas Larsson intervjun på IF Metalls kontor i Gällivare.

Tomas Larsson tror att gruvstrejken la grunden för arbetarvärdet och förändrade förutsättningarna för arbetarna i hela landet.

– Visst, de kom ju alla de här lagarna, LAS, MBL och FML, efteråt. Men som många menar, att lagarna skapades av gruvstrejken: så var det nog inte riktigt. Självklart hade strejken betydelse. Lagarna skapades för att göra det lättare för den fackliga organisationen gentemot den svenska modellen. Strejken var mer en upprättelse för människo- och arbetarvärdet. Signalen som det gav åt arbetarna i Sverige var viktig. 

Klimatet i samhället och på arbetsplatserna förändrades till det bättre. När det brast den där decemberdagen för 50 år sedan, kom det inte som någon överraskning som företagsledningen påstod, menar Tomas Larsson.

– Det kan inte riktigt ha varit på det sättet. Men det var ju de som gick med de höga hattarna och stoppuren. Efter strejken blev det ett helt annat tänk, och värdet höjdes för arbetarna.

I dag är sammanhållningen och solidariteten bland gruvarbetarna på en annan nivå, menar Tomas Larsson. 

Hade en sådan här stor gruvstrejk kunnat uppstå i dag?

– Nja, det är svårt. Men man ska aldrig säga aldrig. Blir det nog jävligt, så visst, kanske. Men den hade aldrig kunnat pågå i 57 dagar. Det tror jag ju inte.

På årsdagen bjuder gruvfyran in till en minnesdag i Malmbergets sporthall. Filmvisning, bildspel och korvgrillning, vid sidan av berättelser från strejkande gruvarbetare utlovas.

I Kiruna anordnas en minnesdag i Malmfältens folkhögskola den 16 december. Dagen inleds med att inbjudna förskolebarn får tar del av historien och dessutom träffa livs levande, och arbetsklädda, gruvarbetare.

Under hela dagen håller ett "Gruvstrejkskafé" öppet, där tio av de hundratalet tavlor som skänktes till de strejkande pryder väggarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!