Rättvisedagen har sitt ursprung i att städare i Los Angeles den 15 juni 1990 genomförde en fredlig demostration för att få upp sina löner och ansluta sig fackligt men även få sjukförsäkringar.

– Flera städare blev misshandlade av polisen under demostrationen och även gripna. Allmänheten upprördes så pass mycket att arbetsgivaren kände sig tvungen att gå med på att städarna organiserade sig, säger Monika Enström, förtroendevald i Fastighets Boden-Luleå.

15 juni har sedan dess varit en dag som lokalvårdare som det heter i Sverige i dag uppmärksammar.

– Den som ligger bakom det är UNI, som är en organisation som hjälper till att starta fackföreningar över hela världen. Vi i Fastighets är med för att visa enighet med alla städare över hela värden men även prata fackliga frågor.

Monika Enström, som själv jobbar åt privata städföretaget ISS, vill synliggöra lokalvårdens arbetsvillkor.

– Vi försöker vara ute bland folk eller boka in ett arbetsplatsbesök hos städföretagen när rättvisedagen är men eftersom det är på lördag i år så har jag stått på gågatan och delat ut gula arbetshandskar och små disktrasor. Den gula handsken blev synonymt för det här upproret, säger Monica.

På disktrasan står det: Respect for Cleaners, översatt blir det respekt för städare.

– Vi brukar också fråga alla som är i arbetsför ålder om de vet vad deras lokalvårdare heter.För hen är fortfarande osynlig på många arbetsplatser, säger Monika Enström.

Hon märkte själv en försämring när den förre regeringen drog ned på Arbetsmiljöverkets verksamhet.

– Man halverade antalet anställda som sköter tillsyn och inspektioner och då är det klart att det blir mindre besök på arbetsplatserna för att kontrollera arbetsmiljön.

Hon tar även upp lasreglerna så håller på att luckras upp.En del saker går dock att påverka, som att öka den egna fackliga anslutningen så personalgruppen blir starkare.

– Jag jobbar inom området serviceentreprenad. För två år sedan hade vi en anslutningsgrad på 48 procent till facket. Jag har inte exakt siffra idag men det har inte förändrats så mycket.

– Manifestationen idag talar om hur viktigt det är att gå med i facket för annars har arbetsgivarna fritt spelrum och får göra som de vill. Det är ju faktiskt tack vare våra kollektivavtal som vi har de löner som vi har i dag, säger Monika Enström.