– Nu är det full fart, säger mannen och tittar ut.

Mot fröautomaten står en rad fåglar på kö, på talgbollen gungar två talgoxar och pickar.

Ibland tar vi fram fågelboken. Står det gulsparv är sparven gul. Det är inget speciellt med det, så vitt vi kan se. Förutom att de är större än de gråa. Som är fler och lyfter snabbare. Om en enstaka fågel bär något eget i sig och drömmer om att förändra sitt liv, går det oss förbi. Oftast tycks fred råda.

Skatan flaxar svartvitt förbi och skräms. Alla lyfter. Återvänder lika snabbt. Den ena talgoxen kan lika väl vara den andre. Och en gråsparv är en gråsparv, rätt av. Finns en chef inom gruppen, är det bara de som vet.

Därute gnistrar snön. Går man ut, andas man moln och fryser om sina händer.

Köpte mig en handvärmare ifjol. Värmer i trettio minuter, står det. Hur tänkte jag, tänker jag i år. Handen som blir utan blir så klart avundsjuk. Hellre fryser jag om båda och slipper bråk.

Min tremänning som släktforskar och stickar varma vackra vantar åt mig, har ett sjå. En vante brukar ge sig av. Något nytt om min bakgrund har hon inte hittat. Varför just jag viftar med mina händer när jag pratar. Till exempel.

Vi människor föds om vi är. Tittar på varandra och jämför.

Och hur trivs du på studieexpeditionen? undrade nye chefen en gång, det kallades utvecklingssamtal.

Jättebra, sa jag. Det är så roligt att jobba med människor och vi trivs så bra ihop, G och jag.

Jaha, sa han, ja hon är ju också lite speciell.

Strax därpå ändrades mina arbetsuppgifter. Hans insats som personalutvecklare gav mig mod. Vem föredrar interndebitering?

Chefen fick akut stämbandskatarr på avtackningsdagen, hans uppdrag delegerades uppåt.

Fick en portfölj i present, nu när jag helt och hållet skulle bli min egen chef. Tanken god. Men jag är en kasse. Som strax fick luft och lyfte.

– Kom och titta, ropar mannen, fem domherrar! Tre hanar, två honor.

Hur ska det gå? Ojämna par. Som på danserna fast då är det tvärtom, säger de som håller koll.

Varför dansar du i jeans fast det är sommar? Och går ut själv? Du har ett manligt drag i dig. Andra kvinnor samlas innan och sitter och skrattar, fick jag höra under de ensamma åren.

Bland fåglar är det finast att vara domherre, tycker folk.

www.anitanilsson.se