– Det är första gången vi har ett offentligt fårsläpp, säger paret Désirée Cedering och Peter Johansson.

De medger att det varit lite stressigt att planera det hela samtidigt som tackorna lammat som allra mest.

– Vi har ungefär 80 vuxna får och 120 lamm av rasen gotlandsfår. Till skillnad från vissa andra raser som kan lamma året runt får vi bara lamm under våren, mest i april. Tackorna får oftast två lamm var, men ibland kan de få trillingar.

Artikelbild

| Snart dags för sommarbete!

Till en början kommer fåren att vara hemma på gården men sen är tanken att de ska ut på olika öar i Ängesån som rinner intill gården. Där får tackorna gå på naturbete hela sommaren tillsammans med sina lamm.

– Vi vill sprida en positiv bild och visa hur fårskötseln ser ut i den här delen av landet. Våra kollegor i Piteå och Luleå har tidigare haft offentliga fårsläpp med ett gott resultat, säger Peter Johansson.

Det här är elfte året som det finns får på gården och snart är paret klara med processen att övergå till ekologiskt.

– Man får en karenstid på två år från det att man slutar med konventionella metoder tills man är fullständigt ekologisk, förklarar han.

Artikelbild

| Hela familjen samlad.

– Ute på öarna äter fåren det som finns och förflyttar sig själva mellan olika delar av öarna under säsongen för att äta det som är bäst för stunden, berättar Désirée Cedering.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, står som medarrangör och har uppmuntrat till evenemanget. Även länsstyrelsen i Norrbotten engagerar sig och kommer att finnas på plats.

Artikelbild

| Gotlandsfår kan födas med mörk päls som sen ljusnar med tiden.

– Arrangemanget är en av flera konsumentinriktade aktiviteter som har med vår ambition och livsmedelsstrategi att göra. Vi vill att folk ska få en känsla för verksamheten, produktionen och landskapet. Det skapas ett intresse och man lär sig saker när man får träffa djur, säger Hulda Wirsén, samordnare för Länsstyrelsens projekt Nära Mat.

Förutom själva fårsläppet finns det även möjlighet att göra annat på gården. Mat och fika kommer finnas till försäljning, hantverk och korv från gården likaså. Åka häst och vagn går bra för hela familjen och för barnen finns det chans att prova rida islandshäst. Dessutom anordnas en tipsrunda, men vad priset blir är ännu inte bestämt.

Artikelbild

| I Lilla Edet norr om Överkalix är det svårt att slita sig från Désirée Cederings får.

För att hitta rätt kör man E10 en dryg mil norr om Överkalix och svänger sedan mot Lilla Edet. Det ska även skyltas extra inför lördagen.

Vad ska man tänka på som besökare på fårsläppet?
Artikelbild

| En tacka får oftast två lamm om året, men den här damen är mamma till tre i år.

– Ta kläder efter väder och kom i god tid, ler Désirée Cedering.