David Abrahamsson och hans fyra kompisar körde från Luleå på torsdagskvällen, men valde att övernatta hos en bekant i Gällivare eftersom E10 redan då stängts av mellan Björkliden och Riksgränsen.

Men när de på fredagen återupptog fjällresan fastnade de i snöovädret. De fick köa från åttatiden på morgonen till halv sex på kvällen.

– Nog är det några hundra meter kö, jag skulle uppskatta att det är kanske tio lastbilar och tjugo personbilar, men flera har backat tillbaka och kört upp till Björkliden, säger David Abrahamsson.

Artikelbild

| I nerfarten från Björkliden står fyra personbilar, men på E10:an är kön några hundra meter lång, berättar David Abrahamsson.

Han berättar att de träffat på ett par finska killar som hade väntat sedan torsdagskvällen.

– De har sovit i bilen, men de lämnade till sist bilen i Björkliden och körde iväg med sina skotrar mot Riksgränsen, säger David Abrahamsson.

Det har inte gått någon nöd på Luleåkillarna utan de valde att backa tillbaka och tillbringa dagen på hotellet i Björkliden, med tillgång till mat och dryck.

– Vi har suttit där hela dagen och väntat. Det var många andra också som vände och for upp hit, säger David Abrahamsson.

Artikelbild

| Simon Kummu och David Abrahamssons kompisgäng har väntat sedan fredagsmorgonen för att kunna köra den sista biten till Riksgränsen.

Vid 17-tiden hade de fått information från Trafikverket om att kolonnkörning snart skulle kunna påbörjas. Men bara för personbilarna. Lastbilsförarna kommer fortsatt att vara fast på E10:an.

Vad gör ni annars?

– Ja då får vi åka upp till Björkliden och ta ett hotellrum, vi orkar då inte sova i bilen.

Trots det just nu ogynnsamma läget finns inga planer på att ge upp skoterresan.

– När storman lagt sig blir det gudomligt skoterföre, så vi väntar ut stormen, säger David Abrahamsson.

Strax innan klockan halv sex på eftermiddagen kunde personbilarna som köat börja rulla vidare mot Riksgränsen, efter att E10 plogats upp tillräckligt. Lastbilarna fick dock stå kvar tills vidare.