Den 32-åriga kvinnan gick över gatan när en bil körde in bland de antirasistiska motdemonstranterna, enligt stadens polischef Al Thomas.

Filmklipp som sprids på sociala medier visar hur bilen i hög hastighet åker mot en grupp människor på en smal gata. Människor kastas upp i luften efter att ha blivit påkörda och många skriker i panik. Därefter backar bilen snabbt därifrån.

Helikopterkraschen inträffade i närheten av oroligheterna, ett par timmar efter bilattacken. Helikoptern var utskickad i bevakningen av den högerextrema demonstrationen. Den kraschade i ett skogsparti strax utanför staden och två personer omkom. Inga personer på marken skadades.

Artikelbild

20-åring gripen

Vi har människor som kommer hit för att skapa förödelse och kaos, vilket ledde till tre dödsfall här i Charlottesville, säger stadens representant Maurice Jones vid en presskonferens.

Föraren som körde in i folkmassan, en 20-årig man, har gripits. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt mord.

Mannen fastnade på lördagsmorgonen på bild då han deltog i den högerextrema demonstrationen bärandes en sköld med Vanguard Americas emblem. Organisationen, som förespråkar "amerikansk fascism", nekar till att 20-åringen är medlem och skriver på sin Twittersida att sköldar delades ut till alla.

Artikelbild

Tillståndet är kritiskt för fem personer som blev påkörda och ytterligare fyra har allvarliga skador.

Redan före bilattacken hade många personer skadats i våldsamheter kring den högerextrema demonstrationen. Totalt har över 30 människor vårdats på sjukhus. Utöver bilföraren har tre personer gripits i samband med demonstrationen.

"Åk hem"

Sedan Charlottesville, i delstaten Virginia, beslutade att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee har staden fått återkommande besök av protesterande högerextremister. Men lördagens demonstration, under parollen "Förena högern", var med råge den största hittills.

Jag har något att säga till alla högerextremister och nazister som kom till Charlottesville i dag. Vårt budskap är enkelt och klart: Åk hem, sade Virginias demokratiske guvernör Terry McAuliffe vid en presskonferens.

Sent på lördagskvällen meddelade den federala polisen FBI att en utredning dragits igång om bilattacken på demonstranterna.

När det sker saker som uppstått ur rasism och hat så sviks våra kärnvärden och det kan inte tolereras, säger USA:s justitieminister Jeff Sessions.