Festspelen, som startades 1982, hålls för 37:e gången i ordningen och programmet inför årets arrangemang är fullspäckat. Historiskt har festivalen haft fokus på klassisk musik, jazz och konstmusik men med åren har repertoaren breddats.

– Det ska vara något för hela familjen med vänner. En folklig och festlig tillställning hoppas vi på. Därför har vi också barnföreställningar numera, säger Roger Noren, en av festivalens två konstnärliga ledare.

Vid fjolårets festival kom cirka 3 500 betalande till konserterna.

Artikelbild

| I Festspelens uppsättning av klassikern Förklädd Gud är skådespelaren William Spetz recitatör, känd från Solsidan och Melodifestivalen.

– Vi var väldigt nöjda med publiktillströmningen då och kommer ligga där i sommar också, säger AnnaCarin Johansson, även hon konstnärlig ledare för Festspelen.

Totalt kan publiken se fram emot 22 konserter på fem olika scener, däribland Black Box (Studio Acusticum), Stora salen (Studio Acusticum) och Piteå stadskyrka. Tidigare hade Festspelen också utomhusscener men senare års budget – cirka 1,5 miljoner kronor – har inte det utrymmet.

– Å andra sidan är en helg i juni inte vädersäker, så det är inga problem, säger AnnaCarin Johansson.

Och bland alla årets konsertupplevelser finns flera unika som inte får missas, enligt arrangörerna. Däribland klassikern Förklädd Gud från 1940, skriven av Lars-Erik Larsson med text av Hjalmar Gullberg.

I Festspelens uppsättning med Erik Westbergs vokalensemble är 22-årige skådespelaren William Spetz (Solsidan, Melodifestivalen) recitatör.

– Kul att se William Spetz i en helt ny skrud. Tidigare har ju såna som Jan Malmsjö varit recitatörer i ”Förklädd Gud”, så det här blir annorlunda, säger AnnaCarin Johansson.

En annan sak med Förklädd Gud är att musiken framförs på orgel, i stället för med symfoniorkester.

– Markus Wargh, vår fantomorganist, kommer att spela på den fantastiska orgeln, Orgel Acusticum, säger Roger Noren.

Han vill även framhålla Hamburgbaserade kammarkvartetten Salut Salon som kommer till Sverige för första gången.

– Helt galna. Salut Salon brukar beskrivas som ”stråkkvartetternas Harlem Globetrotters”, är virtuoser och akrobater på samma gång och spelar med fiolerna över huvudet och mellan benen, säger Roger Noren.

Norrbotten Neo möter den hyllade Hakkaspoeten David Väyrönen, medan Norrbotten Big Band spelar med såväl Jonas Kullhammar som Ebbot Lundberg. Dessutom återkommer Erik Westbergs vokalensemble i en konsert med pianisten och kompositören Stefan Nilsson, känd för musiken till några av landets mest älskade filmer och tv-serier (Skärgårdsdoktorn, Så som i himmelen m fl).

– En fantastisk Norrbottensmusiker och kompositör. Alla klassiker från tv-serierna kommer vara med i konserten, säger Roger Noren.

– Det kommer kännas som att sitta och guppa i en båt ute i skärgården under hans konsert, säger AnnaCarin Johansson.

Sommarakademin, med kurser som hålls på Framnäs folkhögskola och även på Musikhögskolan, är en av festivalens återkommande programpunkter.

– Mästare undervisar elever från hela Sverige, även utomlands. En av Festspelens grundpelare, som också innebär ett stort utbud av konserter – inte minst Mästarkonserten under söndag kväll, säger Roger Noren.

Vädret har mindre betydelse i och med att alla konserter sker inomhus. Det enda som möjligen bekymrar arrangörerna är fotbolls-VM (!).

– Jag är rädd att de ändrar i programmet, så att det blir någon Sverigematch mitt i alltihopa.

– Nej, fotbolls-VM får anpassa sig efter Festspelen, säger AnnaCarin Johansson och skrattar gott.

Festpelen i Piteå pågår den 16-20 juni.