Gunnar Hansson hade under sina skolår svårt att komma överens med sin slöjdlärare. Det var nära att gå helt över styr och till sist valde han att avstå från skolans slöjdutbildning. De timmar som klasskamraterna var i slöjdsalen ägnade Gunnar till fysiska aktiviteter tillsammans med en av sina klasskamrater som rönt samma öde – avstått från skolans slöjdutbildning. 

Efter skolåren och inträdet i arbetslivet blev livet som för många andra ungdomar. Det började med olika jobb bland annat inom byggbranschen som snickare och golvläggare, men även som yrkesförare inom åkerinäringen med uppdrag främst för järnverket, nuvarande SSAB. Efter sju år som yrkesförare valde han att bli egen företagare, köpte egen lastmaskin och fick uppdrag av NTG. Under nio år var Gunnar egen företagare.

Gunnar Hanssons mer påtagliga konstnärsbana inleddes med en kurs i träslöjd. Kursen blev ingången till en slöjdverksamhet på heltid som varade i mer än sju år. Vid 40 års ålder blev han uttagen som elev på Sunderbyn folkhögskola – konstnärslinjen. Utbildningen på folkhögskolan väckte ett ännu starkare intresse för nya konstarter som målning, skulptering och skapande i olika material, bland annat kopparslöjd, papper och gjutning. Det konstnärliga blev nu mer än ett heltidsarbete som pågått under nära nog samtliga veckodagar under åren efter utbildningen.

Artikelbild

| Reidar Jönsson

-Jag har en inre drivkraft att alltid ha något på gång. Om någon säger ”det där går väl inte” då blir den kraften än starkare, säger Gunnar Hansson. 

Oavsett om det är vardag eller helgdag är Gunnar verksam med sitt konstnärsarbete. Någon timme under samtliga veckodagar är han verksam.

Gunnar Hansson har sin ateljé i Antnäs gamla skola, där han bor med hustrun Maud. Antnäs gamla skola var för både Maud och Gunnar ”deras universitet” under skolåren. En stor del av sitt skapande utför Gunnar i den slöjdsal varifrån han valde att inte beträda mer under skolåren.

Alla rum i skolbyggnaden är fyllda med olika konstverk och man får en viss förståelse för att han fått ta alla veckodagar i anspråk för att åstadkomma allt han hunnit med under sina 50 år som  konstnär.

Artikelbild

| Reidar Jönsson

I hem och i stugor i hela Sverige, på kommunala och landstingskommunala inrättningar och i viss omfattning även i Finland och Norge finns konstverk som Gunnar skapat. Några exempel är Älgfamiljen i koppar som fått sin placering vid Likos anläggning i Alvik, Lappugglan med måtten fyra meter från huvud till stjärt, placerad på en pelare som är nio meter hög. Konstverket pryder infarten till samhället Pajala. Ardennerhästen i naturlig storlek med placering i Hede kommun i Härjedalen. De två sistnämnda är av trä. 

I Gunnar Hanssons ateljé finns alster av kända idrottskvinnor och män, bland annat skulpturer av Charlotte Kalla, Zlatan Ibrahimovic och nu senaste Hanna Öberg. Nya alster är under tillverkning med destination till nya investerare och konstintresserade.

Artikelbild

| Reidar Jönsson

Gunnar berättar också,

– Jag har under mina år bidragit med många arbetstimmar till återskapandet av fäbodarna norr om Antnäs. Fäbodarna Kvarnvallen, Mittvallen och inte minst på Skärets gamla fäbodar som varit dold i skog och sly under många år men som jag av en händelse hittade en dag när jag ägnade mig åt jakt.

Artikelbild

| Reidar Jönsson

På fråga om han nu när han snart fyller 81 år tänker lägga konstnärsverktygen ”på hyllan” svara han utan någon som helst tvekan.

– Nej, drivkraften finns ännu kvar och så länge hälsan står mig bi så fortsätter jag. Det går inte sluta, så enkelt är det. Kanske jag avsätter lite mer tid till andra intressen som jag har bland annat hunduppfödning och jakt.