Chokladbollar är bland det godaste som finns, enligt mig. När jag var barn brukade jag och min bästa kompis göra en bunke med chokladbollssmet som vi ofta åt direkt ur bunken när vi ledsnade på att rulla bollarna. Kombinationen av smör, socker, kakao, kaffe och kokos är ljuvlig, men knappast hälsosam. Men det finns nyttigare alternativ, som också fungerar bra som en snabb energikick närhelst den behövs. Dessa raw food-inspirerade chokladbollar kan även fyllas med annat, som gojibär, torkade blåbär och rivet apelsinskal. Glöm inte den lilla gnuttan salt i smeten, den tar bollarna till nya smakhöjder!
15-20 chokladbollar beroende på hur stora du gör dem.
1 dl kokosolja
2-3 dl havregryn
10 dadlar
4 msk kakao
2-3 msk kallt kaffe
ev 0,5 dl kokossocker
en nypa salt
kokos att rulla bollarna i
Mixa dadlarna, det går enklast om du blandar i lite kokosolja och kör dem med mixerstav. Blanda ihop alla ingredienser och rör till en smet. Tillsätt havregryn, ta i mer om den känns för lös. Bollarna blir lättare att forma om smeten står kallt en stund. Rulla till bollar som sedan rullas i kokos. Ställ in i kylen en stund. Ät och njut (med hyfsat gott samvete).