– Det är ett urval av filmer som tilltalar den filmintresserade i allmänhet. Festivalen vänder sig till alla, säger Juuva Anta Utsi, Lule-Boden Sameförening.
Under ett års tid har en arbetsgrupp om fem bestående av medlemmar av Folkets bio och Lule-Boden Sameförening arbetat för att skapa den första samiska filmfestivalen i Luleå.
– Egentligen hade vi tänkt genomföra festivalen i samband med att filmen ”Sameblod” hade premiär men av olika skäl tvingades vi skjuta på festivalen, säger Juuva Anta Utsi.
Han menar att syftet, förutom att visa bra film, även är att synliggöra alla de samer som verkar vid kusten.
– Luleå är ett viktigt samiskt område speciellt för renskötseln, dock inte lika känt som mer profilerade samiska kommuner. Därför kändes det viktigt att synliggöra samerna i Luleå- och Boden området och samtidigt visa upp den bredd som finns inom samisk film. Helt enkelt erbjuda biopubliken att ta del av roliga och unika filmer.
Under tre dagar, med start fredag den 13 oktober, kommer totalt 20 olika filmer att visas i två parallella salonger på Royal biografen.
– Det finns inte så många spelfilmer med samisk koppling men vi har lyckats skapa ett festivalprogram som består av en blandning av klassiker och nyproducerad film. Bland annat kommer vi att visa både den hyllade ”Sameblod” och en klassiker som ”Vägvisaren”. Dessutom, förutom långfilmer, visas både dokumentärfilmer, kortfilmer och barnfilm. Vi upplever att vi skapat ett program som visar på den mångfald och bredd som finns i den samiska filmbranschen.
En rad filmer som visas under helgen är producerade i Norrbotten, bland annat ”Biebbmo” av Tor Lundberg Tuorda, ”Skum – den store nomaden” av Lisbeth Blind och Jon Erling Utsi, ”Min mormor och jag” av Ann-Christin Haupt samt kortfilmer av Liselott Wajstedt.
– Dessutom hålls ett antal samtal vid visningen av vissa filmer, säger Juuva Anta Utsi.
Bland annat pratar Kristina Utsi Boine som var nära vän med Nils Aslak Valkeapää, i samband med visningen av Gunilla Breskys ”Solens son” och Petri Storlöpare som under två år följt renskötaren Henrik Andersson finns på plats och pratar innan hans film ”Den sista generationen”.
Och redan nu har arbetsgruppen planer på nästa filmfestival.
– Tanken är att den samiska filmfestivalen i Luleå ska bli återkommande. Men det blir först om två eller tre år. Filmproduktion tar tid och vi måste ha nya samiska filmer att visa inför nästa festival, säger Juuva Anta Utsi