Social- och hälsovårdsutskottet var emot förslaget – men med röstsiffrorna 98–94 beslutade den finländska riksdagen att anta förslaget om att tillåta försäljning av starköl i mataffärer. Nu återstår bara ett sista steg där den nya lagen ska godkännas eller förkastas.
I dag får drycker med en alkoholhalt upp till 4,7 procent säljas utanför monopolet Alko, som är Finlands motsvarighet till Systembolaget. I och med riksdagsbeslutet höjs gränsen till 5,5 procent.
Beslutet är en stor snackis i Finland, rapporterar Hufvudstadsbladet. Den svenskspråkiga Helsingforstidningen skriver att bryggeribranschen jublar och att regeringspartiet Samlingspartiet ser lagändringen som ett välkommet steg mot ett brutet alkoholmonopol, men att många varnar för folkhälsoeffekterna.
– Personligen stödde jag inte höjningen av volymprocenten, eftersom det finns mycket forskning som visar att det kommer att leda till ökad alkoholförbrukning och därmed också ökade alkoholskador i samhället, säger vänsterpolitikern Li Andersson till Hufvudstadsbladet.
Finlands barnombudsman Tuomas Kurttila går ännu längre.
– Beslutsfattarna är ansvarslösa och försämrar Finlands och barnens framtid, säger han i ett pressmeddelande.
Peter Waara är inte heller helt övertygad. Beslutet innebär att 18-åringar kan handla starköl i mataffärer på kvällar och helger – bara några meter från Haparanda.
– Aldrig bra om alkohol är exponerat och tillgängligt för unga, vuxna och åldringar. Nu ökar tillgängligheten, så är det, säger Peter Waara.
Tillgängligheten är en avgörande fråga i alkoholpolitiken, anser kommunalrådet.
– Med närhet till alkohol – starköl och även cider, utgår jag ifrån – finns också en ökad risk för att man enkelt kan komma åt det.
Haparanda är en av de kommuner i Sverige där folkhälsan är allra sämst. Problem med alkohol och droger är en orsak till det.
– Klart att en gränsstad har sina fördelar och nackdelar. Vi vet att en transittrafik av narkotika passerar gränsen och tillslaget med tio kilo amfetamin som polisen gjorde för en dryg månad sedan, det passerar här. Men viktigt att understryka är att det handlar om transit och inte är avsett för den lokala marknaden.
Drogmissbruk bland unga är ett fokusområde för Haparanda stad och polisen har via avtalet om medborgarlöften ökat sin aktivitet på området.
– Väldigt bra att vi har flyttat fram positionerna där, säger Peter Waara.