På söndag sänder Svenska Yle valvaka i både radio, tv- och streamat format på webben.
– Den främsta frågan som intresserar folk här är försvarsfrågan. I Finland är det en mycket mer levande försvarsdebatt. Här får alla frågan om man är för eller emot medlemsskap i Nato och man undrar var Sverige står, hur det blir med det försvarssamarbete man haft länderna emellan. Över hälften av EU:s landgränser mot Ryssland ligger i Finland så försvarsfrågan här är naturligt av en helt annan kaliber, säger Winiger.
Den fråga som engagerar många europeiska medier – Sverigedemokraternas frammarsch i opinionsmätningarna – är också på finländarnas läppar.
– Men här pratar man mest om vilket förhållningssätt Sverige haft till partiet. Den högerpopulistiska motsvarigheten i Finland – Sannfinländarna – kom in tidigare i makten här och blev stora redan i valet 2015. Jag tror att man i Finland funderat på varför man i Sverige försökt hålla Sd borta så mycket. De kan bara sitta i oppposition och klaga och behöver aldrig ta ansvar för något. Här blev Sannfinländarnas företrädare utrikesminister och fick direkt ta itu med flyktingkrisen, trots att han vunnit valet på egentligen motsatsen. Men sedan så skiljer sig SD och Sannfinländarna åt i den mån att Sannfinländarna inte har en vit makt-bakgrund.
En tredje sak som finländarna undrar över är varför de svenska partierna håller så hårt på blocken.
– I valet 2011 gick alla partier utom Sannfinländarna ihop och bildade en regnbågsregering. Finska politiker satte sig inte ner och sa "herregud, det här går inte". Det gör nog också att finska politiker generellt är lite mer försiktiga under valrörelsen, för man vet aldrig vem man hamnar i en regering tillsammans med, säger Winiger.