De senaste åren har uppvandringen av lax ökat i de oreglerade älvarna.
– Det var riktigt mörkt för den vilda laxen på 1990-talet, på grund av att det var så hårt fiske ute i havet och dessutom hade vi laxsjukan M74, säger forskaren Stefan Palm vid SLU.
2014 var ett rekordår i Torneälven, då 100 000 vildlaxar vandrade upp i älven. 2015 blev betydligt sämre, då antalet laxar sjönk till 60 000.
Kalixälven noterade rekord 2013, då 15 000 laxar vandrade upp i älven. De två påföljande åren halverades antalet laxar i Kalixälven.
2015 noterades det högsta antalet vandrade laxar i Piteälven, nära 2 000 stycken.
Forskarna tror att det finns flera orsaker till att vildlaxen ökat sedan 1990-talet. Fisket i Östersjön har minskat på grund av sänkta fiskekvoter, fallen av sjukdomen M74 har gått ned och i älvarna har man gjort åtgärder för att gynna laxens reproduktion, som att anlägga lekbottnar.
– Då har det blivit en positiv utveckling. Vi hade ett rekordår i Torneälven för ett par år sedan. Det går upp och ned år från år, man måste titta på de längre trenderna, man kan inte titta bara på enstaka år, säger Stefan Palm.
Sommaren 2015 inrapporterades flera fall av döda och sjuka laxar, främst från Torneälven. I ett fall diagnosticerades hudskadorna som UDN, ulcerös dermal nekros.
I år planeras en utökad provtagning av lax fångad i och utanför Torne älv för att man ska försöka klarlägga orsakerna till sjukdomsutbrottet. Arbetet kommer att ske i samarbete mellan svenska och finska veterinärmyndigheter.