Kultur & Nöje Anders Nilsson ska göra film av ett dubbelmord som ägde rum i Norrland 1951. Händelsen har tidigare fått stor uppmärksamhet både i press och som dokumentärfilm. Inspelningen börjar i februari 2005. (TT Spektra)
</brodtext_kort>
<brodtext>Mördarjakt i den lappländska vildmarken. Det är ämnet för Anders Nilssons nästa film med arbetsnamnet &quot;Fjälldesperadon&quot;. Manuset bygger på en sann händelse från 1951.
- Det är en otroligt dramatisk historia, som inte bara innehåller action utan också ställer frågor om rättshaveri och frihet, säger Nilsson.
Jakten på den så kallade fjälldesperadon var mycket omskriven 1951. En man från Narvik mördade ett par personer och jagades sedan av en handfull poliser långt uppe i den norrländska vildmarken. Händelsen skildrades 1999 i en dokumentärfilm som också den hette &quot;Fjälldesperadon&quot;.
- Dom flesta som var födda då minns händelsen, inte minst om dom kommer från Norrland. Bland annat tävlade tidningarna i Stockholm om vilken som kunde få upp reportrar att följa jakten först. På slutet kom till och med norska kommandosoldater med in i det som hände.
Mördaren lever fortfarande och Nilsson säger att man därför troligen inte kommer att namnge honom i filmen.
- Jag har försökt komma i kontakt med honom, men jag har inte lyckats ännu.
Filmen, som blir Nilssons första efter den framgångsrika trilogin &quot;Noll tolerans&quot;/&quot;Livvakterna&quot;/&quot;Den tredje vågen&quot; ska filmas i Norrland med start i februari 2005. Budgeten kommer att ligga på runt 30 miljoner kronor.
- Skådespelare har vi inte börjat fundera över än. Nu ska vi först få det slutgiltiga manuset klart, därefter letar vi skådespelare.(TT Spektra)