Så fylls skolgården av pedagoger och annan skolpersonal. Alla med en bok i handen.
– Vi ville uppmärksamma Världsbokdagen med en flashmob och slå ett slag för läsning, säger Helena Renberg, pedagog och initiativtagare.
Världsbokdagen är en manifestation för boken. En temadag instiftad av UNESCO 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Dagen infaller den 23 april varje år men flyttas ibland i Sverige för att undvika kollision med påskhelgen.
– Idén hittade jag på sociala medier, där man i södra Sverige firat Världsbokdagen med en flashmob. Det blev lyckat så vi ville testa även här på vår skola. Väcka barnens nyfikenhet, säger Helena Renberg som låtit sin klass parläsa under förmiddagen.
Skolans rektor Joakim Sandberg är mycket positiv till initiativet. Han vandrar själv runt på skolgården och läser läroplanen tyst för sig själv eller för elever som blir nyfikna.
– En diskussion om läsningens betydelse är alltid viktigt, både ur en demokratisk synvinkel men också för utbildningen. Läsförståelsen, vet vi genom undersökningar, att den minskar och då kan man inte nog betona läsningens betydelse. Det är så många saker som tävlar om barnens uppmärksamhet idag som inte fanns förr. Där har skolan ett ansvar att väcka lust till berättelser. Jag menar all läsning är bra, även serietidningar, säger han.
Tillsammans med pedagogerna funderar han nu på att vidareutveckla måndagens flashmob .
– Vi funderar på att även involvera barnen nästa gång. Det skulle vara maffigt med 300 läsande personer på skolgården, säger Joakim Sandberg.