– Vi firar genom att följa det koncept vi alltid gjort - det vill säga att satsa på bredd i många olika musikgenrer. Och givetvis går överskottet som alla övriga år till Barnens rätt i samhället, Bris, säger Micke Forsberg, en av tre arrangörer.

Midvinterfolk byter alltså årstid. I stället för en festival i januari är den i år flyttad till 11 maj, vilket helt enkelt bottnar i att arrangörerna, som själva spelar i bandet Grottfolk, hade mycket jobb med ett videosläpp i november förra året.

– Det blev helt enkelt för stressigt att anordna en festival i januari, säger Micke Forsberg.

Han är mycket nöjd över bokningen av Ronny Eriksson och Leo Holmberg som kommer att bjuda på norrbottnisk blues med äkta vemod men han lyfter också festivalens övriga fyra akter; den samiska singer songwritern och folkmusikern Nina Nordvall Valhberg, duon Marielle & Co, Grått och flått med traditionellt nyfolk från Norden samt det unga Luleåbandet Red embers.

– Jag tycker årets bokningar speglar vår intention att ge det mångkulturella en plats. Dessutom är det en bra spridning både ålders- och genremässigt. Vi har haft många unga band genom året vilket både är kul och passar vårt samarbete med Bris, menar Micke Forsberg.

Är det svårt att få artister att ställa upp gratis?

– Nej, jag tycker inte det. Snarare tycker många om vår idé. Självklart vill ibland riktigt stora namn få en betald spelning vid sidan om eller erbjudande om en workshop. Men eftersom vi betalar resa, mat och boende behöver man inte lägga ut pengar själv för att delta. Det är själva gaget vi skänker till Bris.

Fotnot: Festivalen hålls den 11 maj i Kulturens hus.