På torsdagen träffade Tobias Baudin medlemmar på Erikslundens äldreboende i Boden.
– Precis det medlemmarna berättar här är en bild jag får oavsett om jag är i Boden, Norrbotten, Stockholm eller Skåne. Det är så slimmat på arbetsplatserna. De behöver fler kollegor. Det är ett akut behov idag, men det behövs också för framtiden.
Valet utgör ett vägval, enligt Tobias Baudin. Han ser det som en folkomröstning om välfärden. Han tycker det är konstigt att det finns partier som vill sänka skatterna.
– Jag förstår inte vilken verklighet de lever i.
Förutom mer pengar för att anställa fler handlar det också, enligt honom, om att förbättra arbetsvillkoren och höja lönerna.
– Här kommer det lokala perspektivet in, att se till att heltid blir norm, att man får fler tillsvidareanställningar och förbättrar arbetsmiljön.
Han menar att det är viktigt för dem, som väljer vård- och omsorgsutbildning att veta vilka villkor de kommer att få. Många har utbildat sig till otrygga visstidsanställningar under många år. Dessutom på deltid.
– Ett steg är ett erbjuda tillsvidareanställningar på heltid för behoven kommer att finnas.
Han tycker även att de delade turerna ska bort.
En av konsekvenserna är att man måste jobba fler helger.– Därför driver inte vi totalförbud mot delade turer, säger Tobias Baudin.
Han anser dock att man måste jobba med bemanningen i stort för grundproblemet, som han ser det, är att man inte får ihop schemaläggningen för att det är för få personer som jobbar.
Han påpekar att medlemmarna trots att de läser om statens satsningar på välfärden fortfarande vittnar om att det är för pressat. Därför bedömer han att den offentliga sektorn måste investera och satsa i välfärden, framför allt inom äldreomsorgen.
En gång i tiden sa Kommunal att vårdbiträden inte ska finnas. Sedan Tobias Baudin blev ordförande har han tillsammans med förbundsstyrelsen i stället för att säga nej till extratjänster slutit avtal kring sådana tjänster.
– Nu finns det 15 000 extratjänster. Nästa steg är att gå vidare och utbilda sig till vårdbiträde och sedan till undersköterska.
Han tycker det är bra att jobba med båda yrkeskategorierna.
– Det finns 80 000 vårdbiträden i landet. Vi anser att de behövs och det är bättre att ha utbildade vårdbiträden än helt outbildad personal.
Kommunals bedömning är att det i år från gymnasiet går ut ungefär 1 800 undersköterskor i landet, men det behövs 10 000 varje år.
Var ska ni hitta alla?– Vuxenutbildning är en viktig del. Vi har många nyanlända. Rätt använt kan de vara räddningen för den svenska välfärden. Men det kommer bli tufft och det är därför det är konstigt att vi fortfarande har deltidsanställningar, säger Tobias Baudin och tillägger, att om varje person med deltid i landet skulle jobba en timma mer per dag, så motsvarar det 6 000 fler heltider.
– Då minskar rekryteringsgapet.
Claes Nordmark (S), kommunalrådskandidat i Boden, var med under besöket och framförde att socialdemokraterna fick in friskvårdsbidraget igen i den strategiska planen.
– Det är 1 500 kronor som man får använda till vilken friskvårdsaktivitet man vill. Vi går också till val på att det ska vara heltid utan delade turer, det ska vara normen. Att göra yrket attraktivare och kunna anställa fler kräver pengar. Det behöver vi hjälp med på kommunal nivå och i fall vi vinner valet på nationell nivå så blir det 20 miljarder kronor till in i välfärden till kommuner, landsting och regioner, säger Claes Nordmark.