Förhoppningen: Stolliften i rull på jullovet

Stolliften på Luossavaara är över ett år försenad på grund av leveransproblem. Men förseningen innebär ett tillskott till kommunkassan.

Stolliften dröjer men säsongen är i full gång. "Så här många liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igång så här tidigt", säger Toni Franz. Arkivbild.

Stolliften dröjer men säsongen är i full gång. "Så här många liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igång så här tidigt", säger Toni Franz. Arkivbild.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-11-18 18:18

Sittliften på Luossavaara skulle ha stått klar i slutet av oktober 2018 enligt plan. Men problem med leveransen av delar försenade liftbygget. Orderbolaget till tillverkaren av liften i Frankrike har varit nära konkurs, men nu ska läget se bättre ut. I somras var förhoppningen att liften skulle stå färdig i slutet av oktober 2019. Och nu är datumet framflyttat ännu en gång. 
– Det går i sakta mak framåt och den senaste tidsplanen är att den ska vara uppe och gå för besiktning 10 december, säger Anders Burman, enhetschef fritidsanläggningar. 

Förseningen innebär inte någon merkostnad för kommunen. 
– Nej, tvärtom så blir det ett vite till den som har leveransen, säger Anders Burman. 
Vitet som tillfaller kommunen är ungefär 2 miljoner kronor. 
– Det är trist att man måste lösa ut en sådan kan man tycka, men vad ska vi göra när det är sent. 

Toni Franz som är driftchef och backchef på Luossavaara meddelar att bygget står av liften står stilla den här veckan.  
Det är bland annat stolar och rullställ till drivstationen som fortfarande saknas. 
– Det ska bli jättekul när den blir klar, men i och med att vi har fått så olika besked under så lång tid så tror jag på det när jag ser grejerna på parkeringen och när jag ser folk jobba här. Men det vore fantastiskt kul om vi fick igång den till jullovet, säger Toni Franz. 
Säsongen i Luossabacken är redan i full igång. 
– Så här många liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igång så här tidigt i november.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!