Betande renar kan bromsa klimathotet

När renarna betar gör de att mer solljus reflekteras bort från jorden, vilket kan hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen. Det menar forskare på Umeå universitet.

Foto: Fotograf saknas!

Forskning2016-12-22 09:42

(Denna text är hämtad från VK.se)

Det är ett europeiskt forskarteam under ledning från Umeå universitet som i dag publicerar sina forskningsresultat i tidsskriten Environmental research letters. Forskarna har kommit fram till att när renarna, genom sitt idoga betande, äter upp buskar och ris och därigenom frigör mer mark på tundran så ökar den mängd solenergi som reflekteras av jorden tillbaka ut i rymden.

– Effekten är tillräckligt stor för att vara kunna vara viktig på en regional nivå och visar att förvaltning av växtätare är ett möjligt redskap för att bekämpa framtida global uppvärmning. Den största delen av den arktiska tundran betas av tamren eller vildren, så detta är en viktig upptäckt, säger Mariska te Beest, gästforskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare i ett pressmeddelande.

Studien genomfördes i Reisadalen i norska Troms. Under sommarperioden studerade forskarna renaktivitetet och mätte utbredningen av buskar, hur mycket blad buskarna hade, marktemperatuer och hur mycket solenergi som studsade tillbaka från marken.

– Våra resultat visar att renar har en potentiell kylande effekt på klimatet. Även om skillnaderna kan tyckas små, är de tillräckligt stora för att få konsekvenser för den regionala energibalansen, säger Mariska te Beest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!