Badhusen hamnar lätt i skuggan av diskussionerna om skolorna i byarna. Men badhusen var en av huvudfrågorna innan skolorna och det politiska spelet tog över diskussionerna i Pajala.

När Framtid S nu har bildats och man i veckan har kommit fram till ett valprogram kan badhusfrågan bli ännu hetare igen.

För Framtid S är saken helt klar: Pajala behöver ett nytt badhus och det ska byggas i centralorten.

– Vi kan inte hålla på så här i en kommun med 6 000 invånare, att vi ska ha allt överallt. Vi ska ha ett badhus som fungerar och det ska vi ha i Pajala. Det måste fattas ett beslut i den här frågan, säger Johny Lantto som toppar partiets lista till valet.

– Det går inte att repa badhuset i Pajala i skick längre. Det har gjorts flera utredningar på alternativ, men det blir inget vettigt. Vi får satsa på ett nytt badhus, fortsätter han.

Långt ifrån alla håller med Lantto. Men politiska majoriteten säger inte emot. Kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V) håller med om att Pajala så småningom går mot att satsa på ett centralt badhus. Vänsterpartiet kommer däremot inte att göra det till någon valfråga.

– Nog finns det med på vår önskelista, med reningsverk, IT-satsning och andra stora satsningar som vi vet att vi måste göra men som är svårt att skrapa fram pengar till. Badhuset ligger inte på vårt prioriterade område, säger Kumpula Kostet (V).

Framtid S vill att ett nytt badhus ska stå färdigt senast 2022.